Van Herfst en Verdriet naar een Snotneus?

Zoals eerder gezegd hoort de Herfst bij het element Metaal. Ook de organen Longen en Dikke Darm horen hier bij. Verder horen je neus en de reuk, je huid en de emotie verdriet met het huilen bij het Metaal-element. En daar hebben we alle puzzelstukjes al zo'n btje bij elkaar.
Ik zal proberen om je te helpen alles in elkaar te passen:
De 5 elementen theorie is gebaseerd op de natuur, in de natuur is alles terug te vinden zoals het bij ons in het klein gebeurt.
Herfst
In de Herfst begint de voorbereiding op de winter. De vruchten die in de zomer zijn gegroeid, worden geplukt. Als beloning voor het harde werk én als voorbereiding op de winter en de aanleg van voorraad. De energie trekt zich langzaam terug, naar binnen en beneden. Fruit dat niet is geplukt valt op de grond, bladeren verdrogen en worden afgevoerd door de wind. De natuur scheidt puur van onpuur en laat los wat niet nodig is. Dit gebeurt dus ook in ons.
Longen en Dikke Darm
De Longen en Dikke Darm hebben de taak om te zuiveren en af te voeren. Longen zuiveren de lucht zodat we de zuurstof op kunnen nemen en koolstofdioxide kunnen uitademen. De dikke darm zorgt voor de laatste scheiding en dus de zuivering van het voedsel. Wat onverteerbaar is, wordt afgevoerd.
De neus is het startpunt van de Longenergie. Wanneer je een blokkade hebt in de Longenergie, uit zich dat in snotteren en verkoudheid. Bovendien zit een deel van de Longenergie in onze huid. En daar zorgt het o.a. voor een barrière voor virussen en andere ziekmakers. Blokkade in de Longenergie kan dus ook zijn effect hebben op onze weerstand.
Loslaten, verdriet
De natuur ruimt op in de Herfst. Er wordt losgelaten en datgene wat niet gebruikt kan worden, wordt opgeruimd. Dit zie je bijvoorbeeld in de functie van de Dikke Darm. Dit loslaten en afscheid nemen geeft verdriet. Een emotie die er bij hoort en gevoeld mag worden. Het is nodig om het afscheid te kunnen verwerken. Maar teveel verdriet kan de Longenergie beschadigen.
Snotneus
Je kunt je dus voorstellen dat wanneer je in dit jaargetijde extra verdriet hebt, je teveel Longenergie gebruikt. En wanneer je Longenergie op een laag pitje staat, zal deze minder goed stromen. Net zoals een volle en diepe rivier makkelijker stroomt dan een riviertje waar nauwelijks water in zit.
Doordat de Longenergie minder goed stroomt, zal dit zijn effect hebben op de neus. En voilá de snotneus is een feit.

Het is dus van belang dat we juist in de Herfst goed voor onze Longen blijven zorgen. Voel verdriet maar blijf er niet in hangen. Alleen dan blijft de Longenergie stromen. Verder kan je je Long ondersteunen met dingen zoals gemberthee (niet teveel op een dag, 3 kopjes is ruim voldoende), chai thee of muntthee, kruiden zoals gember, knoflook, kerrie, steranijs, kardemom, kruidnagel, mosterd, rozemarijn, selderij, salie en groenten zoals lente-ui, prei, ui, koolrabi en rijst (basmati, jasmijn, rode rijst).
Verder is het goed om je Longenergie te gebruiken door te praten en communiceren. En wat is er mooier om op een lekkere koude herfstavond binnen te zitten met goede vrienden en een lekker glas thee of wijn en te praten over dat wat je bezig houdt.
Fijne Herfst!