Rust in huis

Feng shui – van oorsprong een eeuwenoude Chinese leer – is een methode die ervoor zorgt dat energie wordt teruggebracht op plaatsen waar dit ontbreekt.
Vaak wordt dit gedaan door het plaatsen of verplaatsen van meubels in huis. Op deze manier wordt er harmonie gecreëerd in jouw huis en zul je je uiteindelijk meer in balans voelen. Ik ga je 5 wat meer algemene tips geven om de sfeer in je huis weer in balans te brengen:

1. Omring je met kwaliteit
Meubels en apparaten die wankelen, uit elkaar vallen van ellende of alleen functioneren als je er eerst een schop tegenaan hebt gegeven, vragen voortdurend negatieve aandacht. Zonde van je energie omdat ze die aandacht echt niet verdienen. Ze maken je leven namelijk onnodig moeizaam, stressvol en ingewikkeld. Weg ermee! Je verdient beter!

2. Verander het verhaal
Alles spullen in je huis vertellen een verhaal. Van de krant die nog gelezen wil worden, tot de mand met was die nog weggewerkt moet worden. Veel rommel om ons heen is nu eenmaal het gevolg van ons dagelijks leven. Maar elke keer dat je die volle wasmand ziet, bouw je ongemerkt weer stress op. Verzet je niet meer tegen die vervelende dagelijkse huishoudelijke taken. Doe ze juist met aandacht, liefde en plezier. Maak van strijken een meditatieve gebeurtenis en zie hoe prachtig glad de rok of het overhemd wordt onder je vaardige handen en je stomende strijkbout.

3. Wees selectief in wat je wilt horen
Geluidsoverlast is echt een issue in Nederland en als je lekker de radio uit hebt staan omdat je even rust wilt, dringt het geluid van buiten zich nog irritanter aan je op. De remedie daartegen is tegengeluid; letterlijk muziek opzetten waar je blij of rustig van wordt en die zich niet aan je opdringt maar voor een prettige achtergrond zorgt. Daarmee creëer je een soort geluidskoepel die geluid van buiten naar de achtergrond dringt. Je kunt afspeellijsten aanmaken op je computer met je favoriete muziek voor specifieke stemmingen. Dan voorkom je dat je voortdurend cd’s op moet zetten of tussendoor moet luisteren naar irritante reclame of nog irritantere dj’s.

4. Ruik goed!
Veel mensen reageren erg sterk op geuren. Niet zo gek omdat geur directe toegang heeft tot je amygdala die ondermeer je emotionele reacties aanstuurt. De aangebrande aardappellucht die bij de buren vandaan komt kan je behoorlijk in onbalans brengen en zelfs fysieke onpasselijkheid veroorzaken. Of de geur van aftershave die nog in de kamer is blijven hangen, lang nadat de adviseur in het een of ander is vertrokken…
Net als bij geluid, kun je in zo’n geval gebruik maken van ‘tegengeur’. Dat doe je door een geur-brandertje te kopen geschikt om etherische oliën in te verdampen. Dat is beter en subtieler dan wierook; dat is veelal te heftig. Het is ook vele malen beter dan huisparfums die je in het stopcontact moet steken; die bevatten super synthetische geurstoffen die (aangetoond!) zelfs tot huidallergie kunnen leiden en zeker een overprikkeling van je systeem veroorzaken. Echte, zuiver etherische olie van bijvoorbeeld Chi, is een weldaad voor je neus en daarmee voor je geest. Sinaasappelolie maakt bijvoorbeeld blij. Bergamot ontspant en maakt zelfverzekerd. Zorgen voor een passende geur is dus een eenvoudige manier om je woonomgeving een stuk prettiger te maken!

5. Eer je huis
Het biedt je bescherming tegen natuurkrachten en tegen de grote, boze buitenwereld. Daar mag je oprecht dankbaar voor zijn, of niet?
Dat kun je doen door, net zoals de oude Grieken, een huisaltaartje in te richten. Gewoon een simpel tafeltje, waarop je een mooie strandvondst neerlegt, of een steen of bloem, of het prachtige asbakje dat je kind op school gekleid heeft. Je kunt er het geur-brandertje naast zetten, dan heb je meteen een kaarsje op je altaar staan. Een positief middelpunt in je huis zorgt voor een positieve centrering van jezelf.
Verder helpt het om bewust blij te zijn met je huis en er met aandacht aanwezig te zijn. Je wordt er sterker, blijer en zelfverzekerder door, waardoor je in de jungle buitenshuis beter je mannetje staat. Je zult daardoor een rustiger en prettiger leven kunnen leiden. Probeer het eens uit!