De Beste Goede voornemens

80 procent van alle goede voornemens haalt het niet. Misschien doordat we met z’n allen veel te vaak geneigd zijn om met de start van een nieuw jaar de dingen eens even helemaal anders te willen doen. En daar ligt nou juist de oorzaak; We willen een zo grote verandering dat we te ver van onszelf komen te staan. En wanneer je iets wilt op een manier die niet bij je past, dan kost het zo veel moeite dat je voortijdig afhaakt.
Een voorbeeld:
Stel je wilt meer gaan bewegen. En dus koop je kekke sportkleding, schoenen, renbroek, mooi jasje, de hele outfit bij elkaar. Alles om je maar over te halen om elke dag een eind te gaan rennen. Maar je hebt zwakke kniëen en eigenlijk heb je een hekel aan rennen... En om dat elke dag te gaan doen, is praktisch gewoon niet haalbaar. Je hebt dus een goed voornemen ingevuld met iets dat niet goed bij je past!
Je kunt beter iets kiezen dat goed aansluit bij wat je al doet en wat dus beter bij je past. Je vindt fietsen bijvoorbeeld wel leuk. Maar om nou tijd vrij te maken om een fietstocht van 30km te gaan fietsen, is ook weer wat overdreven. Ga bijvoorbeeld wat vaker op de fiets boodschappen doen. Of neem de lange weg terug als je toch al op de fiets zit. Op deze manier maak je gebruik van iets dat je al doet en/of hebt.
En daar heb ik iets te pakken. Want volgens mij ligt de kracht van een positieve verandering juist in het (her)waarderen van al het moois dat we al hebben! Laten we de focus verschuiven van wat er anders moet, naar wat er al is. En hou het vooral klein, maar ook bij en in jezelf. We zijn zo gericht op het externe en gefocussed op grote stappen, grote veranderingen en grote verhalen, dat we voorbij gaan aan de kleine dingen die op termijn misschien wel een grotere verandering brengen. Maar waarschijnlijk op een ander vlak dan dat je dacht. Door je te richten op wat jij diep van binnen echt graag wilt, help je het universum een handje. Want hoe duidelijker het beeld is van wat zou willen bereiken, hoe makkelijker het zal gaan.
Ik geef je een paar voorbeelden:

Lijstje
Maak aan het begin van het jaar een lijstje van wat jij graag wilt doen, wil hebben en wil bereiken. Uiteraard kan je dit aanvullen in de loop van het jaar. Maar het is het leukst om dit lijstje aan het eind van het jaar er weer bij te pakken en te kijken wat er allemaal gelukt is of veranderd is.
En het mooie is dat doordat je het zelf onder woorden moet brengen en hebt opgeschreven, zal het ook duidelijker zijn voor jezelf. En dat helpt je om te bereiken wat er op je lijstje staat.

Focus
Bedenk wat je echt heel graag zou willen. En als je dat heel erg graag wilt, wat houdt je dan nog tegen? Vaak zijn het de kleinste stapjes die al een groot verschil maken. Neem die stapjes en zorg dat je geen spijt krijgt van de kansen die je hebt laten liggen. Ik heb gemerkt dat ik vaker spijt heb van dingen die ik niet gedaan heb, dan van dingen die ik wel gedaan heb. Vecht niet tegen alles wat je NIET meer wilt, maar focus op datgene dat je wel wilt. Stel je voor hoe het er uit ziet wanneer het veranderd is of wanneer je je doel bereikt hebt. Dat zal je elke keer weer een boost geven die je weer op weg helpt naar dat wat je echt heel graag wilt.

Nu
Een hele simpele tip die te maken heeft met de Chinese filosofie van Wu Wei: Leef in het NU. Gisteren is geweest, morgen moet nog komen. Het enige moment waarop jij een verandering kunt maken, is NU. Dus laat die kans niet voorbij gaan.

Anderen
Iedereen wordt wel eens teleurgesteld door anderen, gekwetst of slecht behandeld. Geef het niet teveel ruimte. Ga liever meer om met mensen die je een goed gevoel geven, die je liefhebben en je laten lachen. Kies zelf wie je aandacht geeft, niet andersom...

Stil staan
Je kent vast dat gevoel dat je helemaal ‘vast’ lijkt te zitten in jezelf? Realiseer je dat het soms juist nodig is om even stil te staan. Hiermee geef je jezelf de kans om je terug te trekken en te ‘rijpen’, te groeien. Zoals een rups zich inspint in een cocon om te ontpoppen en uiteindelijk te voorschijn te komen als een prachtige vlinder. Ook in jou schuilt een vlinder. Wees lief voor jezelf, heb geduld en vertrouw er op dat alles ook echt goed zal komen.

Nou, dit zullen waarschijnlijk niet de voornemens zijn die je verwacht had. Dit is geen kant en klaar lijstje, geen top 5 van goede voornemens die wel zullen lukken.
Ik wil je met deze tips op weg helpen om juist die wensen te vinden die heel dicht bij je hart, dicht bij jezelf liggen. Want dat zijn de wensen waar je voor zou moeten gaan en die het grootste effect op jou zullen hebben.
Heel veel Succes en uiteraard wens ik jullie alle goeds voor dit komende jaar!
Tot gauw!