Met bier meer plezier?

De Lever is in de TCG een erg belangrijk orgaan. Hij wordt gezien als de 'Generaal' die alle processen van alle organen reguleert en op elkaar afstemt. Je kunt je dus voorstellen wat er gebeurt wanneer de Lever te weinig energie krijgt of niet goed gevoed wordt... Er loopt dan vanalles in de spreekwoordelijke soep. Een korte uitleg over hoe dat in elkaar zit:
Een van de belangrijkste functies van de Lever is het regelen van de circulatie van Qi en Bloed.
Wanneer de Lever-energie te laag is, stromen Qi en Bloed niet goed door ons lichaam. En dit zorgt dat we pijntjes in ons lichaam hebben, we zijn stijf en moe, zijn duizelig en zien niet zo goed meer.
Wanneer de Lever-energie te veel is, stromen Qi en Bloed ook niet goed door ons lichaam doordat het te snel gaat. Dit zorgt bijvoorbeeld voor hoofdpijn, pijn in je ogen, een rood gezicht en zelfs rode (bloeddoorlopen ogen).
Naast het regelen van de circulatie, speelt de Lever ook een rol in de waterhuishouding. Ook hier is duidelijk te merken wanneer de Lever-energie niet optimaal is: de waterhuishouding loopt ook niet soepel en dat uit zich in het vocht vasthouden en zelfs oedeem, met name rond de ogen en in het gezicht.
Nu de alcohol: In de TCG wordt er positief gedacht over alcohol. Het wordt gezien als zoet, bitter en heet maar ook als giftig. Een kleine hoeveelheid alcohol is juist goed voor ons; Het verwarmt, verdrijft kou, bevordert de bloedcirculatie en ontspant. En tja, je zag het vast al aankomen: Een teveel aan alcohol is dus niet goed. Het is tenslotte giftig en teveel van iets goeds is dus niet goed.

Nu we weten waar de Lever allemaal voor moet zorgen, gaan we eens kijken wat dat allemaal met Carnaval te maken heeft. Want wat gebeurt er wanneer we lekker doordrinken en dronken worden? De Lever-energie krijgt het hierdoor zwaar te verduren. Het energie-niveau daalt waardoor de processen die zorgen dat de energie goed door ons lichaam stroomt, ook minder goed verlopen. Zo kunnen we moe worden en duizelig.
Maar doordat alcohol veel hitte toevoegt in je lichaam, gaan er verschillende processen ook sneller en sneller. En dit maakt dat we ons eerst heel vrij en vrolijk voelen (de ontspanning) maar dat dat uiteindelijk doorslaat in gedrag dat iets te ontspannen is. De generaal heeft geen controle meer over allerlei processen en we veranderen in stuurloze wezens die het allemaal niet zo helder meer zien. Heb je echt veel te veel gedronken, dan geeft je lichaam een signaal dat dat gif er uit moet: We geven over om onze maag te legen.
En de volgende ochtend? Dan hebben we last van de giftige werking van alcohol. We zijn oververhit (geweest), hebben onrustig geslapen en allerlei processen moeten weer op elkaar afgestemd worden voordat we ons enigszins weer een beetje goed voelen. Ondertussen heeft de hitte er voor gezorgd dat we hoofdpijn hebben, onze ogen rooddoorlopen zijn en we een droge mond hebben, het kan zijn dat ons gezicht wat gezwollen is en we kleine oogjes hebben doordat we vocht vasthouden.
En het enige dat we kunnen doen, is onszelf wat rust geven, de hitte afkoelen door voldoende water te drinken (want dat is lekker koel) en onze Lever een btje te ontzien door goed te eten, lekker naar buiten te gaan en rustig te bewegen en even geen alcohol meer te drinken.... tot volgend jaar ofzo ;-)