Energiedrankjes: een foute verleiding

Er zijn behoorlijk wat merken energiedrank te krijgen. Op smaak en enkele kleine afwijkingen na hebben alle drankjes dezelfde 3 ingrediënten:
- Cafeïne
- Suiker
- Taurine
Apart en in lage hoeveelheden zijn deze stoffen helemaal niet zo schadelijk. Het gaat pas mis wanneer we ze tegelijk en in grote hoeveelheden binnenkrijgen en dat geldt vooral voor cafeïne en suiker. Dit heeft te maken met het feit dat al deze stoffen erg Yang zijn; ze zetten aan tot activiteit.
De balans tussen Yin (rust) en Yang (activiteit) verschuift dus ineens naar de Yange kant: Je bent wakkerder, voelt je alert, je hebt energie en je voelt je opgepept. Je hebt het gevoel dat je er klaar voor bent en er weer flink tegenaan kunt.
Maar ons lichaam reageert behoorlijk heftig op wat er binnenkomt: Je hart gaat sneller kloppen, je bloeddruk stijgt, je spieren barsten van de energie en je lichaam maakt zich op voor actie. Het is als het ware in staat van paraatheid gebracht, alsof je ineens tegenover een tijger staat en moet rennen voor je leven.
Maar er gebeuren nog meer dingen:
Cafeïne verwarmt
Cafeïne is enorm verwarmend. Je kunt het vergelijken met een motor (je lichaam) die ineens flink z'n best moet doen omdat het gas diep wordt ingetrapt (Yang). Er ontstaat Hitte. En zolang er voldoende koelvloeistof is (Yin, je bloed, vocht, vloeistoffen), is er niet veel aan de hand. De koelvloeistof zorgt dat de motor niet oververhit raakt.
Maar wat als de motor te lang die topprestatie moet leveren? Dan stapelt de Hitte zich op, de koelvloeistof wordt warmer en warmer en verdampt zelfs. En wanneer de koelvloeistof niet wordt aangevuld, krijg je een tekort aan Yin. En relatief gezien heb je dan een teveel aan Yang. Je krijgt het warm, je hebt dorst, je huid droogt, je urine wordt donkerder, uiteindelijk wordt je ontlasting dikker of raak je verstopt, je praat harder dan normaal en je voelt je op een rare manier overactief.
De Hitte heeft ook zijn uitwerking op je Bloed. In de TCG is Bloed een verdichte vorm van Qì, verrijkt met voeding en lichaamsvloeistoffen die beweegt onder de invloed van Qì. Je kunt je voorstellen dat door het teveel aan Yang en Hitte, het Bloed sneller gaat stromen. En dat klinkt op zich mooi, maar wanneer dit te lang duurt, gaat dat een aantal processen verstoren. Het Bloed droogt namelijk op door de Hitte, waardoor het minder kan voeden. En één van de eerste organen die hier last van krijgt, is het Hart. Het Hart wordt hierdoor onrustig en veroorzaakt hartkloppingen, hoge bloeddruk en ook slaapproblemen.
Suiker verzwakt
De suiker is in eerste instantie een makkelijke vorm van energie. Het voedt je spieren en zorgt dat je dus actief en bewegelijk kunt zijn. Maar suiker verzwakt de Milt-energie. En die Milt-energie heb je juist nodig. Hij wordt gebruikt om de energie die ontstaat uit wat je eet doordat het wordt verteerd door de Maag, te verspreiden naar daar waar de energie nodig is. Dus als je suiker eet, krijg je wel energie binnen maar kan het niet worden verspreid. En dat veroorzaakt het gevoel van moe zijn, je zwaar voelen, je slap en krachteloos voelen.
Hettekort aan Milt-energie heeft ook zijn weerslag op de Lever-energie: Met onvoldoende 'benzine' (Qi) kan de Lever zijn taken niet goed uitvoeren, raakt uitgeput en kan niet goed stromen. En dit veroorzaakt weer een 'kort lontje', 'lange tenen' en agressief gedrag.
Vicieuze cirkel
Daarnaast veroorzaakt de zwakke Milt-Qi dat je juist zin krijgt in zoet. Voeding met een zoete smaak is namelijk voeding die de Maag en de Milt energie geeft. Denk hierbij aan (zoete) aardappels, erwtjes, worteltjes, peulvruchten, enz. Maar wij hebben een veel makkelijkere vorm van zoet bij de hand: suiker, snickers, marsen, snoep en.... energiedrankjes.
En dat maakt het zo fout om er mee te beginnen. Het eind is zoek omdat je na de korte 'high' van de suiker en cafeïne direct weer behoefte krijgt aan iets zoets en een nieuwe kick: je komt in een vicieuze cirkel terecht van energietekort dat je verkeerd aanvult waardoor je nog meer behoeft krijgt aan energie.

Vanuit de TCG is het dan ook makkelijk te verklaren waarom mensen die dergelijke energiedrankjes drinken, behoorlijk last kunnen krijgen van slaapproblemen, hartproblemen en lichtgeraakt en agressief gedrag. Niet echt de uitwerking waar je op zit te wachten.
Je kunt beter goed voor jezelf zorgen, rust nemen wanneer je lichaam daar om vraagt en op tijd naar bed gaan wanneer je weet dat je een drukke periode tegemoet gaat.
Succes!