Wordt eens Boos!

Energetisch gezien is boosheid een emotie die bij het Houtelement hoort. Stroomt jouw Houtenergie niet goed, dan zal je sneller geprikkeld zijn en andersom, wanneer je boos of geïrriteerd bent dan beïnvloedt dit jouw Houtenergie. Boosheid, maar ook irritatie, geprikkeld zijn, gefrustreerd zijn of zelfs je boosheid inhouden, veroorzaakt direct een stagnatie van jouw Houtenergie. Dit kan je bijvoorbeeld de volgende klachten geven:

  • Nek- en/of schouderklachten
  • Gespannen spieren
  • PMS en andere menstruatieproblemen
  • Oogklachten
  • Hoofdpijn of migraine
  • Veel afvalstoffen
  • Niet meer goed kunnen plannen en organiseren
  • Niet meer goed visie hebben, overzicht over je werk of leven
  • Stagnatie in Houtenergie kan ook je Aarde-energie verminderen waardoor je weer klachten kunt krijgen als vermoeidheid, snel blauwe plekken, spijsverteringsproblemen, gewichtsproblemen, zin in zoet, te veel denken, malen en piekeren en meer…

Kortom; af en toe boos zijn is gezond maar boosheid die te lang duurt, te heftig is of onderdrukt wordt, gaat je klachten geven.

Het is daarom goed om iets met de boosheid te doen, zodat de energie niet stagneert en lekker blijft stromen. Maar hoe doe je dat zonder dat je je omgeving daarmee confronteert? Hier volgen een aantal tips:

1. Zie je boosheid
Probeer je boosheid niet weg te stoppen, maar geef het aandacht. Geef aan jezelf toe dat je boos of geïrriteerd bent. Je voelt het niet voor niets en het wil je iets vertellen. Probeer te voelen waarom je zo boos bent. En als je dat kunt verklaren, bedenk dan eens wat je er aan zou kunnen doen zodat je er niet meer boos om wordt. Door er op deze manier mee bezig te zijn, geef je de energie kans om mee te bewegen en weer te gaan stromen.

2. Breng de boosheid naar buiten
Stel dat je in een situatie zit waarbij je wel erg boos bent, maar je het eigenlijk niet (meer) voelt. Dit is een vorm van boosheid die je ongemerkt erg dwars kan gaan zitten. Probeer de boosheid dan ook naar buiten te brengen door de volgende oefening te doen:
Ga zitten en neem een groot kussen waar je je lekker op uit kunt leven. Leg dit voor je en gooi jezelf naar voren en sla tegelijkertijd heel hard in het kussen terwijl je 'NEE!' roept. Herhaal dit en probeer dat boze gevoel naar boven te halen. Leef je maar eens lekker uit op het kussen en laat de boosheid maar naar buiten komen.
Zorg wel dat je jezelf goed kalmeert wanneer de ergste boosheid voorbij is. Geef het een plek en voel het verschil voordat je de oefening begon.

3. Beweeg
Doordat de energie niet lekker stroomt, zul je merken dat je spieren vaak erg gespannen zijn. Door eens lekker te bewegen of te rekken, ontspan je je spieren wat meer en dat heeft weer zijn invloedop de energiestroom. Ga lekker rennen, wandelen of dansen. Of doe een serie strekoefeningen om je spieren de kans te geven om de spanning los te laten. Laat die energie maar weer stromen!

4. Ademen
Bij boosheid zit je ademhaling vaak te hoog in je borst en is deze erg snel. Hierdoor krijgt je lichaam te weinig zuurstof binnen waardoor het weer aanspant. Door je ademhaling rustiger te krijgen en ook dieper adem te halen, zul je merken dat je meer ontspant. Ook zuchten helpt enorm goed.

5. Shjjjjj
Als je dan toch bezig bent met je ademhaling, probeer dan ook eens de klank 'Shjjjj' te maken terwijl je uitademt. Deze klank hoort bij het Hout-element en zorgt dat de energie weer gaat stromen. Je voelt de boosheid als het ware uit je lijf wegzakken. Probeer het maar eens!

6. Schrijven
Vaak kunnen we niet goed uit onze woorden komen wanneer we boos zijn. Schrijven is een andere manier om je gevoelens te uiten. Begin gewoon maar met "Ik ben boos omdat..." en laat de woorden maar komen. Niemand hoeft het na te lezen dus het maakt niet uit wat je opschrijft. Jij bent de enige die het weet en jij bepaalt wat je er mee doet. Het is bijvoorbeeld heerlijk om al je boosheid van je af te schrijven en daarna het papier te verscheuren of weg te gooien. Zorg dat je je de boosheid ook echt loslaat terwijl je het papier verscheurt en/of weggooit. Dan ben je het ook echt kwijt...

Boos zijn heeft zo zijn functie, maar wanneer het te lang in je systeem blijft zitten is het echt niet gezond. Ik hoop dat je met bovenstaande tips je energie weer lekker kunt laten stromen. Succes!