Van sporten krijg je geen Energie!

Tja, die hoor je niet vaak: Van sporten krijg je GEEN energie... Ik zal proberen uit te leggen hoe ik dit bedoel:
Chinees gezien wordt energie/Qi gemaakt van dat wat je eet en drinkt plus de lucht die je inademt. En deze energie gebruik je weer om te kunnen ‘leven’. Ok, dit is wel een heel simplistische weergave van de werkelijkheid, maar in de essentie komt het hier wel op neer. De Qi die je hebt, gebruik je dus om te functioneren. Dus wanneer je gaat sporten, gebruik je daar de energie voor. Je maakt dus geen nieuwe energie aan.

Maar waar komt dat lekkere gevoel dan vandaan dat je na het sporten hebt? Dat ontstaat doordat je door te bewegen, de energie laat stromen. En hoe soepeler dat gaat, hoe lekkerder dat voelt. Dit geldt voor de gezonde mensen onder ons die voldoende energie hebben.
Je kunt dit principe vergelijken met een tuinslang die je gebruikt om water te geven. Zodra de kraan open gaat, komt er water (energie) in en dat gaat stromen. Jij bepaalt hoeveel water je gebruikt om te sproeien. Maar wanneer er een knik in de slang zit, stroomt het water niet of veel minder. Pas wanneer de knik uit de slang gehaald wordt, gaat het water weer stromen. En dit is dus wat sporten doet; sporten zet niet de kraan open, maar haalt de knik uit de slang. En dat voelt prettig!

Heb je te weinig energie (en staat je kraan niet open of maar een klein btje) dan zul je je misschien best lekker voelen na het sporten, maar zul je ook erg moe zijn en er de rest van de dag last van hebben. In dat geval zou ik je aanraden om een manier van bewegen te zoeken waarmee je je energie wel in beweging brengt, maar die je minder energie kost. Je kraan staat wel open, maar je sproeit je tuin met een heel fijn motregentje en gebruikt dus minder water. Op deze manier geef je je lichaam de kans om energie op te bouwen door zuinig met je energie om te gaan.

Dus hoe gezond het sporten ook is, het kost toch energie. En wanneer je niet voldoende hebt, is het beter om te bewegen ipv te sporten. Want 1 ding is zeker: stil zitten is in ieder geval niet goed! Energie moet kunnen stromen om effect te kunnen hebben.