Lifestyle diseases

Lifestyle diseases zijn dus ziekten die ontstaan door de manier waarop we leven. En hier is niets nieuws aan, want de top 5 van deze ziekten, zijn tegelijkertijd ook de ziekten die inmiddels de meeste slachtoffers opeisen:

  1. Hartziekten
  2. Kanker
  3. Beroertes
  4. Obesitas (te zwaar zijn)
  5. Type II diabetes

Deze 5 ziekten zijn op dit moment verantwoordelijk voor meer dan 60% van de sterfgevallen. En het frustrerende is dat de levensstijl een grote rol speelt bij het ontstaan van deze ziekten. Dat betekent dus dat iedereen een groot deel van de verantwoordelijkheid voor deze ziekten in onze eigen handen heeft. Met het aanpassen van onze levensstijl, kunnen we de kans op het ontstaan van deze ziekten behoorlijk verminderen.
Maar dit zijn nou niet typische ziekten waarmee je naar een alternatief therapeut zou gaan of ziekten die verdwijnen wanneer je je levensstijl aan zou passen. TCG zou goed kunnen helpen om te ondersteunen bij de behandeling van deze ziekten. Maar wanneer het gaat om het daadwerkelijk behandelen, denk ik eerder aan andere ziekten die ontstaan door onze manier van leven zoals PDS (prikkelbaar darm syndroom), chronische pijnen, migraine, allergieën, auto-immuunziekten, slapeloosheid, depressie, spijsverteringsproblemen, benauwdheid, lage weerstand, (chronische) vermoeidheid, Burn-out, emotioneel instabiel voelen, menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid, enz, enz.
De rol die alternatieve geneeswijzen hierbij zou kunnen spelen is best groot omdat de meeste, en zeker de TCG, de mens als geheel behandelen. Dat betekent dat we niet alleen kijken naar de ziekte en hoe deze zich uit, maar ook naar de persoon en zijn/haar levensomstandigheden, de behoeften, het karakter, de gewoonten, het dieet, enz. Een dergelijke aanpak kan betekenen dat we 3 patiënten met hoofdpijnklachten op 3 verschillende manieren behandelen. Puur omdat geen mens hetzelfde is en elke hoofdpijn een andere (persoonlijke) oorzaak kan hebben.
En hoewel dit de reguliere artsen misschien vreemd in de oren klinkt, toch kunnen zij er niet omheen dat de levensstijl van mensen de grootste oorzaak is van alle klachten die er tegenwoordig bij hen op het spreekuur besproken worden. En om je levensstijl te veranderen, heb je geen medicijnen nodig, toch? Dus laten we het eens op een andere manier proberen!