Shiatsu een wondermiddel?

Zoals met alle Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG) werken we met de Qi, de energie binnen ons lichaam. Wanneer die Qi uit balans is, ontstaan er klachten. En deze kunnen fysiek, mentaal of beiden zijn. Als je dit principe volgt, volgen er 2 eenvoudige regels die binnen Shiatsu worden gebruikt:

  1. Qi moet vrij kunnen stromen
  2. Wanneer Qi niet vrij stroomt, onstaan er klachten

Maar nu heb ik nog steeds niet verteld om wat voor klachten het gaat en of Shiatsu ook echt alles kan oplossen... Voordat ik daar aan toe ga komen, wil ik je toch nog even wat meer vertellen over de Qi:
Ik vergelijk de lichaams-Qi vaak met het verkeer. Er is altijd verkeer en dat vind zijn bestemming (de acupunctuurpunten) via de wegen (meridianen). Wanneer er iets op een weg gebeurt, ontstaat er een file (stagnatie) en het verkeer stroomt niet goed door.
Wanneer Qi niet goed doorstroomt ontstaan er klachten zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, lichte pijn, verminderde eetlust of kortademigheid. Dit zijn nog niet echt klachten waar je je druk om zult maken, maar wanneer de stagnatie niet opgelost wordt, blijft de energie beperkt doorstromen en zullen de files steeds langer worden en steeds minder makkelijk op te lossen! De auto's zullen andere oplossingen gaan zoeken en zelfs tegen de rijrichting in gaan: dit noemen we rebellerende Qi of zinkende Qi.

Richting van de Qi-stroom
Net zoals in het verkeer, heeft de Qi een richting waarin het hoort te stromen. In de Maag-meridiaan hoort de Qi naar beneden te stromen, in de Milt-meridiaan is de stroomrichting juist naar boven. Deze stroomrichting speelt een grote rol bij de functie van het orgaan. Zo hoort de Maag alle verteerde stoffen naar beneden, naar de dunne darm te vervoeren. De Miltenergie moet juist naar boven stromen zodat deze zich kan vermengen met de Long-energie. De Lever-energie stroomt alle kanten op en zorgt ervoor dat allerlei processen goed blijven verlopen.
Je kunt je voorstellen dat wanneer er zinkende Qi is (de Milt energie gaat naar beneden ipv naar boven), er niet voldoende energie is om naar boven te stromen. En dit kun je zowel op lichamelijk niveau merken (verzakkingen, hernia) als op geestelijk niveau (depressie, neerslachtigheid).
Rebellerende Qi is Qi die tegen de natuurlijke stroomrichting in gaat. Maag-energie die omhoog gaat zorgt dat we last krijgen van hikken, boeren of (in wat ernstigere gevallen) braken.
Shiatsu helpt je lichaam om de energiestroom weer in beweging te krijgen of om de energie weer in de juiste richting te laten stromen.

Geen Qi-stroom
Wanneer de Qi niet meer kan stromen omdat de file gewoonweg niet oplost, spreken we van gestagneerde energie. Dit levert klachten op zoals een opgeblazen gevoel, hitte in je lichaam (koorts, huiduitslag) of gewoon een algeheel ongemakkelijk gevoel. Alsof er 'iets' dwarszit.
Je humeur heeft hier ook onder te lijden: Je voelt je gespannen, opgejaagd, kan weinig hebben en gaapt en zucht meer dan je normaal doet.
Ook in dit geval zal Shiatsu helpen om de Qi weer in beweging te brengen, de file op te lossen zodat alles weer lekker kan doorstromen.

Wonder
Wanneer je dit leest en uitgaat van de 2 energie-regels, dan lijkt het alsof je alles op kunt lossen met Shiatsu. Helaas is dat niet waar... Niet alle klachten kunnen opgelost worden. Vooral de klachten die te lang genegeerd zijn en daardoor fysieke 'schade' hebben kunnen veroorzaken in je lichaam, zijn moeilijk terug te draaien. Shiatsu kan wel helpen om de energie weer lekker te laten stromen, zodat je je beter voelt en meer kunt hebben. Het laat je 'beter in je vel' zitten, waardoor je sneller zult kunnen voelen wanneer er ergens een file dreigt te ontstaan. En dat is al veel waard. Want hoe eerder je je energie weer laat stromen, hoe minder schade er in je lichaam ontstaat! En dat is al een klein wondertje, toch?