Zomer Hitte, wat doe je er aan?

Hoewel de westerse geneeskunde de oorzaak van een ziekte of ziekte aan een virus of bacterie kan toeschrijft, schrijft TCG de oorzaken van een ziekte toe aan externe factoren, of pathogenen. Dit kunnen wind, kou, hitte, vocht en dus ook zomerhitte zijn.
Bij een aanval van zomerhitte, weet die hitte zich binnen het lichaam te werken en veroorzaakt daar allerlei klachten. De meest voorkomende klachten zijn : koorts, zwaar gevoel in het hoofd en lichaam, misselijkheid, diarree, benauwdheid, duizeligheid en prikkelbaarheid. En ja, deze symptomen lijken op de symptomen van een zonnesteek. Een zonnesteek wordt in de TCG dan ook als een aanval van zomerhitte gezien.

Dus wat doe je als je deze symptomen ervaart? Zorg er eerst voor dat je geen andere, meer ernstige symptomen hebt die erop kunnen wijzen dat je daadwerkelijk last hebt van hitte-uitputting of een ernstige zonnesteek (flauwvallen, donker gekleurde urine, snelle hartslag, verwardheid, kloppende hoofdpijn, rode en droge huid). Is dat wel het geval, zoek dan onmiddellijk medische hulp!

Wanneer het niet zo extreem is, gaan we er in de TCG van uit dat we het lichaam moeten laten afkoelen en de zomerhitte uit het lichaam moeten verdrijven. Dit kan je doen met acupunctuur of Shiatsu, maar drie van de beste wapens tegen de zomerhitte zijn gewoon in de supermarkt te vinden:

1. Watermeloen.
Hoewel we het meest dol zijn op het rode vruchtvlees van de watermeloen, zit het echte 'medicijn' meer in het witte deel dat wat dichter tegen de schil aan zit. Dit deel is licht vochtafdrijvend en zorgt dat een teveel aan vocht (dat veroorzaakt dat je je zo zwaar voelt) netjes op een natuurlijke manier wordt afgevoerd. Tegelijkertijd zorgt de grote hoeveelheid vocht van de watermeloen, dat je je lichaam kunt afkoelen. Een effectieve manier dus om lekker op te frissen!
2. Mung bonen.
Deze kleine groene peulvruchten komen oorspronkelijk uit India, maar worden nu overal in Azië en in hete, droge delen van Europa en de Verenigde Staten geteeld. In nederland zijn ze best goed te krijgen, maar zijn ze nog niet echt ingeburgerd in ons eetpatroon. De meeste natuurwinkels hebben de gedroogde versie wel in hun schappen staan.
Kook een kop gedroogde mungbonen in ongeveer drie kopjes water. Drink het kookvocht wanneer het wat afgekoeld is. Ook dit is een mild diureticum dat je lichaam helpt om de hitte via je urine af te voeren.
3. Elektrolyten.
Doordat je nu behoorlijk zweet in dit warme weer, verlies je veel vocht en daardoor ook meer electrolyten. Om je lichaam te helpen, moeten die electrolyten weer aangevuld worden. Dit kan je doen met een sportdrankje, maar dat zit weer vol met allerlei dingen die je liever niet binnen wilt krijgen (suiker, caffeïne, etc). Mijn persoonlijke favoriete electrolytenbooster is kokoswater. Dit is puur natuur en heeft ook verkoelende eigenschappen, net zoals de watermeloen. Tegenwoordig gewoon bij de supermarkt te krijgen maar het mooist is het om het vers uit een kokosnoot te drinken. Ik vrees alleen dat we daarvoor nog even wat langer van dit hete weer moeten hebben, zodat we ze ook hier kunnen gaan kweken ;-)

Als de warmte nog steeds een probleem voor je is, dan wordt het zeker tijd om je tempo aan te passen aan de temperatuur. Rust wat meer uit en neem een verkoelend bad, ga lekker zwemmen, eet een (water)ijsje en lees een boek in de schaduw. Geef je lichaam de kans om zich aan te passen aan de temperatuur en geniet van de zomer zolang je kan!