Een Chinese kijk op de eiken-processierups

Het mooie van de Traditionele Chinese Geneeskunde is dat het elke klacht bekijkt vanuit de eenvoud van de natuur. En hoe nieuw een klacht of ziektebeeld ook is, wanneer je het terugbrengt naar de basis, is er altijd een manier om het vanuit de TCG te verklaren en dus ook te behandelen. Vandaar dat deze aloude kruidenformule ook te gebruiken is tegen de 'nieuwerwetse' klachten die voortkomen van de eikenprocessierups.

Want wat zijn nou de meest voorkomende (en meest onschuldige) klachten:
1. Rode huiduitslag, soms in de vorm van bultjes/bulten
2. Jeuk die verergert bij aanraking/krabben of verhitting
3. (mentale) Irritatie door de jeuk

Wind-Hitte
Vanuit de TCG wordt een rode verkleuring gezien als een vorm van plaatselijke hitte. Er is iets je lichaam binnengedrongen dat zorgt dat er hitte ontstaat en je lichaam laat dat zien door de rode verkleuring van de huid. Verder zorgt hitte dat je ook onrustig bent of je onrustig voelt. En wanneer de hitte erger wordt, doordat het bijvoorbeeld erg warm weer is of doordat je onder de warme douche staat, dan voeg je eigenlijk extra hitte toe, waardoor de klachten verergeren.
De jeuk wordt gezien als een uiting van 'Wind'. Dit concept is wat moeilijker uit te leggen, maar in de Chinese geneeskunde gaat men er van uit dat ook Wind ons lichaam kan binnendringen. De meest bekende vorm is de stijve nek die je kunt krijgen wanneer je op de tocht hebt gezeten. Je afweer heeft niet goed gewerkt en de Wind is samen met Kou je lichaam binnengedrongen. Met als gevolg: de stijve nek die met warmte al een stuk beter te hebben is.
Wanneer de Wind veel ruimte binnen je lichaam heeft doordat er een 'leegte', een tekort is, dan uit zich dat bijvoorbeeld in tics of tremoren. Maar ook jeuk is een kenmerk dat toegeschreven wordt aan de Wind.  
In het geval van de jeukende bultjes veroorzaakt door de brandharen van de eikenprocessierups, wordt er gesproken over een combinatie van wind en hitte, de zgn Wind-Hitte. En wat doe je om Hitte en de Wind te laten verdwijnen? Heel eenvoudig: je koelt de hitte af en zorgt dat de wind weer uit je lichaam gaat. Zo simpel kan het zijn.
Xiao Feng San
Ik begrijp dat dit op zich heel logisch klinkt, maar dat je er toch een btje een 'Harry Potter -gevoel' bij krijgt. Want wij zijn helemaal niet gewend om op deze manier tegen klachten aan te kijken. Gelukkig is er enorm veel geschreven over Chinese kruiden en hoe ze werken of welk effect ze op ons lichaam hebben. Duizenden jaren geleden was de natuur nu eenmaal de beste leermeester en eigenlijk de enige referentie die er was.
En zo is de formule Xiao Feng San ontstaan. Vrij vertaald betekent dit "Verwijder de Wind poeder" en dat is precies wat het doel van de formule is. Het is een mengsel van 13 kruiden die allemaal hun eigen werking hebben, maar elkaar weer versterken op andere vlakken. En zo is dit een mengsel dat zorgt dat de hitte wordt afgekoeld en de wind wordt verdreven, zodat de huid kalmeert en de jeuk minder wordt en verdwijnt.
En ja, het is inderdaad zo dat deze formule ingezet kan worden op alle klachten die met jeuk en rode huiduitslag te maken heeft. Want door welke oorzaak ook Wind-Hitte in je lichaam zit, deze formule werkt het er weer uit. Dus ook wanneer je allergisch bent en je rode, jeukende bultjes krijgt. Het is in dat geval fijn om van de jeuk af te zijn, maar nog beter om te kijken waardoor jouw lichaam steeds zo reageert op de allergeen. En dan kan je de daadwerkelijke oorzaak gaan aanpakken.
Maar mocht je nog last hebben van jeukende bultjes, dan heb ik dus een kant en klare oplossing!