Beter worden? Hoezo?

Chinese geneeswijze is holistisch en gaat uit van een Taoistische manier van denken. Vanuit dit uitgangspunt, gaat het er om ruimte te maken voor dat wat er is. Er wordt dus geen oordeel geveld over iets en er wordt niet gesproken over 'goed' of 'fout'. Er is geen disbalans die gebalanceerd moet worden, geen tekort dat aangevuld moet worden of geen energie die een andere kant opgestuurd moet worden. Dit is de westerse interpretatie van hoe er naar ziekte gekeken wordt. En hij klopt niet met hoe er vanuit de Chinese geneeswijzen naar ziekte gekeken wordt.

Niets fout
Stel dat ik je vertel dat je 'Yin-deficiënt' bent. Dan zeg ik niet dat er iets fout is aan je. Dat kan je wel zo opvatten (want zo zijn we gewend om te denken), maar er is niets mis met je. Het is een beschrijving van jouw huidige situatie. Zoals het nu is. Niks meer en niks minder. Er hoeft niets gerepareerd te worden, je hoeft niet 'beter' te worden. Het is alsof ik tegen iemand met blond haar zeg: 'Je bent blond'.
We zijn in het westen erg gefocust op het verbeteren van onszelf. We stellen hoge eisen aan onszelf en willen graag beter zijn dan de ander. We zijn eigenlijk constant bezig om ergens anders heen te gaan dan dat we nu zijn. Het lijkt er op dat we geleerd hebben dat het allemaal pas begint wanneer we 'daar' zijn.

Wanneer we vanuit die manier van denken gaan leven, zijn we enorm bezig met het bereiken van het doel. En minder met het leven zelf. Je offert je leven als het ware op voor datgene dat je ooit gaat bereiken! Is dat niet zonde....
Stel dat je zegt: Als ik eenmaal afgevallen ben, dan kan ik eindelijk alles doen wat ik zo graag wil doen. Maar wat doe je totdat je afgevallen bent? Bezig zijn met afvallen? Zo kan je je hele leven opofferen om af te vallen of minder moe te zijn, minder stress te hebben, minder hoofdpijn te hebben, minder verdriet te hebben, minder Yin-deficiënt te zijn, enz. En ondertussen denk je "Als ik heb bereikt wat ik wil bereiken, dan kan ik eindelijk doen wat ik wil doen".
Tja, dat zou je kunnen doen. Maar je kunt ook gewoon LEVEN. Doen wat je wilt doen en je aanpassen aan je mogelijkheden. Het leven leven dat je kunt leven, met alles er op en er aan terwijl je luistert naar je lijf en je hart. En je respect hebt voor jezelf zoals je bent en het leven zoals het is.

Het is een subtiel verschil waarmee je tegen de situatie aankijkt dat juist een enorm verschil in je leven kan maken. Ik kan me voorstellen dat je wel een idee hebt wat ik bedoel, maar dat de 'normale' manier van denken nog in de weg zit. Hier zijn nog wat voorbeelden die misschien kunnen helpen:
Zorg dat je voldoende rust krijgt. Niet omdat je dan fitter wordt (doel), maar omdat jouw lijf nu eenmaal rust nodig heeft. Of ga minder gaan werken als de stress je teveel is en je vaak hoofdpijn hebt. Niet omdat je daardoor minder vaak hoofdpijn hebt (doel), maar omdat het fijn voor jou is om minder te werken.
Je kunt meer sporten en bewegen. Niet om fitter te worden of om af te vallen, maar omdat je het leuk vindt. Je kunt hierbij rekening houden met je fysieke conditie en dus niet meer doen dan je kunt. Niet omdat je in de toekomst meer aan zult kunnen, maar omdat je je lichaam met respect wil behandelen.

Boodschap
Het gaat er niet om wat je doet, maar waarom je het doet. Want wat is de boodschap voor jezelf wanneer je gezond gaat eten om dunner te worden? Je bent niet dun genoeg. Wanneer je gezond gaat eten omdat het gewoon gezond voor je is, dan is de boodschap: ik zorg goed voor mezelf.
Dat is ook de benadering bij de behandeling met behulp van Chinese geneeswijzen. Stel, ik heb voor jou de diagnose Yin-deficiënt vastgesteld. Ik zal de behandeling zodanig aanpassen, dat deze goed is voor jouw Yin-deficiëntie. Niet omdat je minder Yin-deficiënt moet worden. Er hoeft namelijk niets verbeterd of aangevuld te worden. Maar omdat het goed voor je is.
De diagnose is er dus niet om de weg naar 'beter' te wijzen. Hij is er om vast te stellen wat er goed is op dat moment, zodat er ruimte gemaakt kan worden voor dat wat er is.
Als je je richt op het resultaat, zul je altijd hard moeten werken. Als je je richt op dat wat er is zodat je het ziet, respecteert en in het licht zet, dan gebeurt er gewoon wat er moet gebeuren. En dat is Wu Wei, het doen vanuit het niet doen.

En dat is wat ik je kan bieden wanneer je bij me komt voor een behandeling. Ik geef je wat er op dat moment goed voor je is. Niet om je beter te maken, maar om je ruimte te geven om te zijn wat je op dat moment bent.