Herfstrecept

Zonder nu al te verklappen wat er precies in zit, geef ik je alvast wat achtergrondinformatie. Zo heeft het hoofdingredient, rundvlees, een sterk voedende en verwarmende werking. Niet voor niets dat je moeder of oma de hachee vaak in deze tijd van het jaar maakte.
Koolrabi is een btje een vergeten groente, maar werd vroeger ook erg vaak gebruikt. Het is een mooie, koelere tegenhanger van het rundvlees en het ondersteunt de spijsvertering. Samen zijn ze een mooie basis voor het gerecht, ze zouden op zich al voldoende kunnen zijn!
Verder bevat het gerecht nog lente-ui (what's in a name...) en verse gember. Deze 2 versterken de afweer nog eens extra.
De steranijs, gedroogde gember en gedroogde sinaasappelschil zijn alle 3 lekker verwarmend en geven nog een extra boost aan de spijsvertering. Samen vormen ze dit makkelijk te bereiden recept, dat toch een lekkere, verfijnde smaak heeft.

Benodigdheden:

  • Runderrib/Sucadelappen, 600 gr
  • Koolrabi, 600 gr
  • Shiitake, flinke hand
  • Lente-ui, 3 stengels
  • Gedroogde sinaasappelschil, 1 flink stuk (te koop in een chinese toko)
  • Gedroogde gemberwortel, 4 cm (of 2 theelepels gemberpoeder
  • Verse gemberwortel, 4 cm
  • Steranijs, 1
  • Rijst, 50 gr

- Breng water aan de kook. Giet een deel van het kokende water in een kommetje en laat de sinaasappelschil hierin weken. Mocht je geen gedroogde sinaasappelschil kunnen vinden, dan kan je ook een klein stukje schil van een biologische sinaasappel gebruiken. Het zal wel anders smaken en niet de werking hebben van de gedroogde sinaasappelschil.
- Leg het vlees in de rest van het kokende water en laat het water 2 minuten doorkoken. Giet het water af, spoel het vlees met koud water en snij het vlees in blokjes
van ca 2 bij 2 cm.
- Breng opnieuw water aan de kook, voeg het vlees, de geweekte sinaasappelschil, de gedroogde gember en de steranijs toe.
Kneus de verse gember en doe deze bij het mengsel. Laat de bouillon 2 tot 4 uur op een laag vuurtje lekker doorpruttelen.
- Haal de kruiden uit de bouillon.
- Schil de koolrabi zodanig dat er geen vezels meer aan zitten. Snijd de knol in reepjes en voeg deze samen met de rijst toe aan de bouillon.
- Voeg een theelepeltje zout toe. Wees voorzichtig omdat de soep een milde smaak waardoor het zout snel kan gaan overheersen.
- Haal de steeltjes van de Shiitake en snijd de hoedjes in reepjes. Voeg deze voordat de rijst gaar is, toe aan de bouillon.
- Snijd de lente-uitjes in ringetjes. Doe de witte stukjes alvast in de bouillon en laat deze 1 à 2 minuutjes meetrekken. Doe wat groene ringetjes in een soepkom
en schenk dan de soep er over.

Smullen maar!