Haru en Corona

In de praktijk werk ik altijd zo hygiënisch mogelijk maar in deze tijd ga ik net een stapje verder:
Ik was mijn handen voor en na een behandeling en/of wanneer ik aan mijn gezicht heb gezeten, ik gebruik (zoals ik altijd al deed) voor elke cliënt een schoon handdoekje en een schone disposable cover voor op en onder de hoofdsteun. Deze covers zijn dus voor eenmalig gebruik en worden na elke behandeling weggegooid.
De futon, het fleecekleed dat daarop ligt en het kleed waar je onder ligt, komen niet direkt met je gezicht in aanraking en worden daarom minder vaak verwisseld.
En hoewel jullie de deurklinken eigenlijk nooit aan hoeven raken, maak ik deze nu ook schoon na elk bezoek. Ook mijn bureau maak ik tussen de afspraken door netjes schoon. Ik probeer hiermee het risico op besmetting zo laag mogelijk te houden.

Zolang ik niet verkouden ben, koorts heb, veel nies of keelpijn heb, zal ik gewoon aan het werk zijn.
Mocht je de komende weken een afspraak hebben en je hebt de eerdergenoemde klachten WEL, aarzel dan niet en zeg je afspraak af en verzet hem naar een later moment. Andersom zal ik dat ook zeker doen!

Hoieronder heb ik de richtlijn van het RIVM vertaald naar een richtlijn die ik vanaf deze week gebruik:

 • Blijf vooral thuis wanneer je 'verdacht' bent:
  Je bent zeker 'verdacht' wanneer je :
  - koorts hebt (minimaal 38 graden Celsius) EN
  - hoest en/of kortademig bent
  EN
  - de klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na terugkomst uit een land/regio waar Corona heerst (China, HongKong, Zuid-Korea, Italië en Iran)
  - de klachten zijn ontstaan binnen 14 dagen na contact met een patiënt met een bevestigde infectie met het Corona-virus.
  Je bent mogelijk verdacht wanneer:
  - je alleen hoest en/of kortademig bent (en dus GEEN koorts hebt) en wél contact gehad hebt met een risicogebied of een besmet persoon,
  - je een luchtweginfectie hebt maar geen contact hebt gehad met een risicogebied of besmet persoon
  OF
  - je een luchtweginfectie hebt die niet reageert op de gebruikelijke medicijnen.
 • Het virus wordt hoogstwaarschijnlijk via druppels en via direkt contact overgebracht. Zorg dus dat je je gezicht afdekt als je niest of hoest. Het liefst met een papieren zakdoekje dat je direkt weg kunt gooien. Heb je dit niet bij de hand, dan gebruik je je elleboog om je gezicht af te dekken. Was altijd direkt daarna je handen. Ik heb extra zakdoekjes vrij beschikbaar in de praktijk.
 • Ik schud voorlopig even geen handen bij het begroeten
 • Wanneer je je niet fit voelt of gewoon het risico op besmetting zo laag mogelijk wilt houden, dan kun je je afspraak altijd verzetten. Je kunt me hierover bellen, appen of een mail sturen.

Verder is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen zodat je weerstand op peil blijft. Zorg dat je voldoende slaap krijgt, eet gezond en was je handen vaker dan je normaal doet.
Heel veel sterkte en blijf lachen. Dat schijnt ook gezond te zijn ;-)