Corona in China: Een bijzondere samenwerking!

Vorige week zondag werden 16 patiënten met coronaviruspneumonie ontslagen uit het Leishenshan-ziekenhuis in Wuhan, de provincie Hubei, het epicentrum van de uitbraak. Zes van hen waren in het tijdelijke ziekenhuis behandeld met traditionele Chinese geneeskunde (TCM). Ze kregen niet alleen kruidenformules voorgeschreven, maar kregen ook acupunctuur, shiatsu en voetmassage nadat ze in het ziekenhuis waren opgenomen.
Deze zes waren de meest recente groep die herstelde van de virale infectie nadat ze behandeld waren met TCM. Al eerder (26 feb) werden 23 patiënten ontslagen uit het Jiangxia Hospital, een mobiele faciliteit in Wuhan die wordt beheerd door TCM-professionals.
In totaal zijn er vanaf 17 februari 60.107 patiënten met het virus, verspreid over het hele land, behandeld met TCM. Dit komt neer op 85,2 % van de infecties, volgens de State Administration of Traditional Chinese Medicine.

Hoewel er nog geen remedie is gevonden voor het virus, gaven experts aan dat er een hoog herstelpercentage was. Hetzij door alleen TCM te gebruiken of in combinatie met westerse geneeskunde. Zo meldden de gezondheidsautoriteiten in Peking op 24 februari dat 92 procent van de patiënten verbetering vertoonde na behandeling met TCM.
Sinds het uitbreken van de epidemie in januari heeft de rijksoverheid grote nadruk gelegd op het gebruik van een combinatie van TCG en westerse geneeskunde. Meer dan 4900 medische hulpverleners uit 600 TCM-ziekenhuizen in het hele land en vijf nationale medische teams bestaande uit 757 TCM-specialisten van de China Academy of Chinese Medical Sciences en andere instellingen behandelen de uitbraak in Hubei.

Juist door de nauwe samenwerking heeft het zo'n goed resultaat. Hieronder een stukje uit een interview met Yang Yi, hoofdarts van het Hubei Provincial Hospital of TCM:
"TCM richt zich meer op de yinyang-theorie - het bereiken van een innerlijk evenwicht door het controleren van de ingewanden (interne organen) functies en immuniteit."
De westerse geneeskunde gebruikt een meer gerichte en antagonistische methode. 'Als je bijvoorbeeld een ontsteking hebt, gebruik je een ontstekingsremmend medicijn. Als je een virus oploopt, zal het lichaam bepaalde antilichamen aanmaken', zei hij, eraan toevoegend dat de twee medische systemen meer complementair dan tegenstrijdig zijn.
Yang zei dat TCM effectief is geweest bij het verlichten van pijn, het verbeteren van de toestand van patiënten en het genezen van de meesten van hen, maar de meest effectieve methode is het gecombineerde gebruik ervan met de westerse geneeskunde, vooral bij de behandeling van ernstig zieke patiënten.
"De interne organen van dergelijke patiënten hadden hun functie verloren, waardoor het lichaam uit balans raakte, dus ze hebben de steun van de moderne geneeskunde nodig, zoals intubatie of het handhaven van een veilige bloeddruk bij patiënten die aan shock lijden. De moderne geneeskunde is noodzakelijk en onmisbaar voor acute ziekten ', zei hij.
"Het behandelen van nieuwe coronavirus-longontsteking is hetzelfde als "oorlog voeren", met als doel niet het virus te elimineren, maar om gezondheid te bereiken zonder teveel schade aan het lichaam toe te brengen. Dit is net als brood eten. Of het nu gaat om gestoomd brood of gebakken brood, het is goed brood als het de eetlust kan stillen. Er is geen verschil tussen goed of slecht brood", zei hij.
"Het is niet nodig om de Chinese geneeskunde te vergelijken met de westerse geneeskunde. Als de westerse geneeskunde geen effectieve antivirale middelen kan vinden, speelt TCM-behandeling natuurlijk een rol".

En dit is de sleutel geweest om in nauwe samenwerking het beste resultaat te bereiken. Heel mooi!

Er zijn inmiddels publicaties beschikbaar waarin cases van Chinese Corona-patiënten, de behandelstrategiën en de gebruikte kruidenformules uitgebreid beschreven zijn. Hierdoor hebben we hier in het westen ook inzage in de kruidenformules die gebruikt zijn. Deze kruidenformules zijn voor mij eenvoudig te bestellen bij mijn vaste kruidenleverancier. Mocht je klachten hebben en geïnteresseerd zijn in een behandeling met chinese kruiden, dan kan je me altijd mailen of bellen.