Thuisapotheek voor goede weerstand

Door goed voor jezelf te zorgen, ondersteun je je immuunsysteem. Het systeem dat maar 1 missie heeft: Je lichaam beschermen tegen indringers. En juist in deze tijd is dat belangrijk. Maar ren nou niet gelijk de deur uit om dozen en potten vol met vitamines te kopen, wacht even! De heerlijke immuunboosters waar ik het over wil hebben, kan je gewoon bij de groenteboer kopen...

Wat dacht je van:

Gember:
Verse gember werkt ontstekingsremmend, is verwarmend en goed voor je maag en darmen. Bovendien zit het vol anti-oxidanten.

Knoflook:
Ook knoflook is verwarmend maar net weer anders dan gember. Het is goed voor hart- en bloedvaten, werkt tegen een hoge bloeddruk en schakelt parasieten en schimmels uit.

Chilipeper:
Geen verrassing lijkt me, maar ook chilipeper is verwarmend. Het zorgt er voor dat je bloed wat sneller gaat stromen en het verbetert hiermee je bloedcirculatie. Bovendien heeft het een positieve uitwerking op je luchtwegen en je longen en is het slijmoplossend. Vandaar dat je je neus vaker moet snuiten wanneer je een pittig gerecht eet. Handig wanneer je last hebt van een verstopte neus ;-)

Koriander:
Ook wel de Chinese peterselie genoemd. Persoonlijk vind ik de verse koriander iets van de smaak van zeep hebben. Maar het is heel goed bij spijsverteringsproblemen. Verder is koriander ook schimmel- en bacterie dodend.

Kurkuma:
Deze gele neef van gember bevat curcumine. Een anti-oxidant die ontstekingsremmend werkt. Verder brengt Kurkuma ook de energie die wat vastzit, weer in beweging. Nooit weg in de koudere periodes die gaan komen omdat de energie nu eenmaal minder vrij stroomt in de kou.

Pompoen:
Dit is een van mijn lievelingsgroenten. Heerlijk zoetig, vol bètacaroteen (bouwsteen van Vit.A), calcium, ijzer, magnesium en nog veel meer vitamines en mineralen. Deze mix ondersteunt een goede weerstand, goed gezichtsvermogen, gezonde botten en tanden èn een mooie huid.

Ui en Sjalotjes:
Net zoals knoflook, zijn uien licht verwarmend en daarnaast ook slijm oplossend. Ze werken antiseptisch en zijn goed tegen schimmels en bij spijsverteringsproblemen. Al geven ze je wel wat extra gas..;-)

Ik kan me zo een heerlijke stoofpot voorstellen met bijvoorbeeld rundvlees en alle bovenstaande ingrediënten en je smult jezelf gezond de herfst en winter door!