1 tabletje en alles is opgelost!

Ik ga je niet vertellen dat ik nooit eens een pijnstiller inneem. Want dat doe ik ook wel eens. Maar wat ik zeker niet doe, is mijn pijn 'verstoppen' wanneer ik nog niet weet wat mijn lichaam me wil vertellen.
Pijn heeft namelijk een functie: Door pijn vertelt je lichaam dat er iets niet in orde is. Het is 1 van de manieren van je eigen lichaam om te laten weten dat je ergens aandacht nodig hebt. Dat je even moet stilstaan om jezelf en je lichaam die aandacht te geven.
Maar in veel gevallen hebben we die tijd helemaal niet. Want pijn komt juist om de hoek kijken, wanneer we de plek die de aandacht nodig heeft, juist extra belasten. Dus net wanneer je heel geconcentreerd moet zijn, je die zware dozen uit de weg moet zetten of net die presentatie moet geven waar je al zo lang aan gewerkt hebt.
Dat zijn de momenten waarop je lichaam aangeeft; "nou is het wel genoeg". En bam, daar komt de hoofdpijn, de migraine of die pijn in je rug lekker opzetten. Precies op het moment dat je het niet kunt gebruiken.

En ik zeg nu niet tegen je dat je op dat moment geen pijnstiller mag innemen. Want ik zie de voordelen ook wel op een dergelijk moment. Maar wanneer een pijn vaker voorkomt of misschien zelfs chronisch is, is het niet de bedoeling dat je dat signaal van je lichaam blijft negeren! Op dergelijke momenten doe je jezelf tekort als je weer een tabletje inneemt en gewoon doorgaat alsof er niets aan de hand is. Je laat je telefoon toch ook niet doorrinkelen wanneer je gebeld wordt?

Ik zie pijn als een duidelijke hint. Een hint die mij de kans geeft om naar mijn lichaam te luisteren. In de helft van de gevallen weet ik allang wat de oorzaak is. Ik heb teveel op mijn knieën gezeten op 1 dag en dat voel ik goed. Of ik heb verkeerd achter mijn computer gezeten terwijl ik persé de nieuwsbrief af wilde hebben, ik had dat 3e biertje toch beter niet kunnen nemen of ik heb de laatste paar dagen niet lang genoeg geslapen.
Maar zelfs dan kies ik er voor om net even wat beter voor mezelf te zorgen. Ik leg een warme kruik in mijn rug, ik drink extra veel water of thee of ik neem een lekker warm bad en ga daarna lekker bijtijds naar bed. En ik probeer te voelen of dit werkt. Of het genoeg is of dat ik nog wat meer moet doen. Pas als ik de pijn weg voel gaan, weet ik dat ik weer vriendjes ben met mijn lichaam. Want dat is mijn doel. Ik wil graag goede vrienden blijven met mijn lichaam. En als dat betekent dat ik af en toe wat beter moet luisteren, dan heb ik dat er graag voor over.
Dat doe ik met mijn andere vrienden ook. Die stuur ik toch ook niet naar huis met een tabletje?

Mocht jij regelmatig last hebben van een lichamelijke klacht, luister dan naar je lichaam en doe er iets mee. Kijk wat goed voor jou is, of je hulp nodig hebt in de vorm van beweging, rust, meditatie of een massage. Of dat een warm bad en een lekkere kop thee ook al voldoende is.
En laten we lachen om die reclames voor tabletjes die je in een paar minuten weer 'beter' maken.