6 mogelijke redenen waarom je moeilijk wakker wordt

De lente is in het land en de dagen worden langer. Ik merk het wanneer ik steeds vroeger wakker wordt omdat het eerder licht wordt. Maar veel mensen merken dit helemaal niet. Zij slapen door, ongeacht of het vroeg licht is of niet. En zelfs wanneer ze voldoende slaap hebben gehad, kost het ze toch moeite om zich uit bed te slepen en om überhaupt wakker te worden. De koffie helpt misschien wel, maar als je je de rest van de dag door moet slepen, dan is er wat anders aan de hand.
Benieuwd waar dat aan kan liggen? Ik ga het je uitleggen met behulp van de traditionele Chinese geneeswijzen:

1. Je hebt een Qi-tekort
Dat betekent dat je energieniveau onder het normale niveau ligt. Dit kan weer veroorzaakt worden doordat je Bloed in slechte conditie is of doordat je verteringsstelsel niet efficient werkt en duus te weinig Qi produceert.
Wanneer je een bleke tong hebt en een zwakke pols, is de kans groot dat je energie niveau op peil gebracht moet worden. Heb je ook nog eens een slechte eetlust, is je tong gezwollen of heb je losse ontlasting, dan wordt het tijd om je eetpatroon aan te pakken.
Zorg dat je je eten goed kauwt, blijf bewegen maar span je niet teveel in en richt je op voeding zoals warme thee, soep, wortelachtige groenten, dierlijke eiwitten en gele voedingsmiddelen (bananen, appels, gele courgette, mais, etc. Zorg daarnaast dat je zo min mogelijk suiker, koud voedsel en gekoelde dranken tot je neemt.

2. Je hebt een Bloed deficientie
In de TCG wordt het Bloed gezien als het voedende aspect van de Qi. Het bloed koelt ons tijdens de nacht zodat we ons lichaam rust kunnen geven en zich op het interne kunnen richten. Wanneer je Bloed niet voldoende gevoed is, kan je dat zien aan je bleke gezicht, je hebt moeite met (in)slapen, je bent duizelig en ziet af en toe wazig en hebt een bleke en soms droge tong. Bovendien kost het je in de ochtend veel moeite om je bed uit te komen.
Probeer magere dierlijke eiwitten toe te voegen aan je dieet, samen met donker gekleurde groenten en fruit. Voeding die je bloed voeden zijn bijvoorbeeld vlees, zwarte bonen, kersen, bietjes, bladgroenten en soja.

3. De Qi is gestagneerd
Wanneer je Qi vast zit en dus niet vrij kan stromen, zal het je zeker extra moeite kosten om op te staan in de ochtend. Je kunt dit zien aan de kleur van je tong. Deze dal paarsachtig rood zijn en de aderen onder je tong kunnen blauwachtig of paars zijn.
Je kunt het ook merken aan het feit dat je snel geïrriteerd bent, vaak chagerijnig bent of last hebt van stemmingswisselingen en een rood puntje van je tong. Je kunt in dat geval het beste zorgen dat je maaltijden licht verteerbaar en eenvoudig zijn en zorgen dat het moment dat je eet zo ontspannen mogelijk is. Voeg veel groenten toe en kies de meer bittere en pittige voeding. Deze zal helpen om de Qi weer in beweging te krijgen. Uien en de schil van citrusvruchten zijn extra geschikt in dit geval.

4. Te weinig Yang
Je hebt de tegengestelde Yin en Yang nodig om je lichaam in balans te houden. Wanneer er een tekort aan Yang is, zal dit je lichaam en dan met name je nieren negatief beïnvloeden. Hierdoor zal het je meer moeite kosten om uit bed te komen. Dit komt echter niet erg vaak voor. Een Yang tekort is een gevolg van Qi- en Bloed leegte en dus zal je al veel eerder klachten hebben waarmee je naar een (alternatieve) arts zult gaan.
Wanneer je het altijd koud hebt, last van je rug hebt, je eten slecht verteert, laag libido hebt en vocht vasthoud, dan wijst dit op een Yang leegte.
Is dit het geval, zorg dan dat je je buik en onderrug goed warm houdt, blijf uit de kou en de tocht en probeer zo min mogelijk caffeïne te gebruiken. Gebruik liever verwarmende kruiden zoals kaneel, knoflook, gember en peper.

5. Te weinig Yin
Yin is het tegenovergestelde van Yang. Het is de koele, vloeiende, trage en stabiele energie die ons aard en ons in balans houdt. Wanneer je een Yin-tekort hebt zal dat invloed hebben op je slaap, je emoties en de manier waarop je met tress omgaat.
De meest duidelijke symptomen van een Yin deficientie hebben te maken met warmte: je hebt last van nachtzweten, opvliegers, warme handpalmen of voetzolen, droog haar of huid en onrustige slaap. Je tong kan rood gekleurd zijn en is vaak droog of zelfs gebarsten.
De belangrijkste manier om Yin aan te vullen, is om voldoende rust te nemen en te ontspannen. Probeer zo min mogelijk in een koude omgeving te zijn en vermijd alcohol, koffie en heet gekruid eten. Eet liever varkensvlees, zuivel, eieren, donkere vruchten en asperges.

6. Teveel Damp
Wanneer de lichaamsvloeistoffen niet bewegen of verwerkt worden, kan er damp en slijm ontstaan. Zie het maar als een bouillon die veel te lang op het vuur staat: Uiteindelijk wordt het een dikke drab waar weinig beweging meer inzit. De damp en slijm kunnen er voor zorgen dat je je sloom en traag voelt. Je hebt vaak last van zware armen en beneb, voelt je opgeblazen en je hebt een dikke vettige slijmlaag op je tong.
Eet in dat geval voedsel dat zorgt dat de damp zich niet ophoopt. Denk aan selderij, kelp, kool, komkommer of bamboe scheuten. Probeer je niet te vol te eten en blijf weg van zwaar, vettig en overmatig zoete voeding.

Mocht jij moeite hebben om iedere ochtend uit bed te komen terwijl je wel genoeg geslapen hebt? Misschien is het de moeite waard om die klachten eens vanuit een andere hoek te bekijken en ga eens langs bij een TCG therapeut.

Dit delen: