Na allerlei technieken besproken te hebben waarvan het in eerste instantie niet zo voor de hand ligt dat deze belangrijk zijn bij Shiatsu, kom ik vandaag bij de techniek waar je waarschijnlijk als eerste aan denkt wanneer je het over Shiatsu hebt: Drukken.
Maar met drukken alleen ben je er niet. Want hoe druk je? Waar kan je mee drukken? Waar druk je? Hoe weet je dat je goed drukt? Kun je ook verkeerd drukken? Allerlei vragen die ik beantwoord bij het beschrijven van deze techniek.
Shiatsu draait om het uitoefenen van druk op bepaalde punten. Daar komt de naam van Shiatsu ook vandaan: Shi = vinger, Atsu = druk. De Chinese massagetechniek ‘Anma’ is in Japan doorontwikkeld tot het Shiatsu wat wij nu kennen. Al vanaf het eerste begin van Shiatsu werd er gebruik gemaakt van de vingers om op bepaalde punten van de meridianen te drukken. Deze techniek is in de loop van de tijd uitgebreid. Naast de vingers en duimen wordt er ook gebruik gemaakt van de handpalm, elleboog of knieën. Bovendien werd ontdekt dat sommige punten zacht behandeld moesten worden, andere juist stevig of hard.
Maar met alleen drukken ben je er zeker niet. De druk die bij Shiatsu wordt toegepast, wordt namelijk gegeven door gebruik te maken van het lichaamsgewicht. Alleen dan voelt de druk ‘steunend’ en opbouwend. Geef je druk door alleen gebruik te maken van kracht, dan voelt dit een stuk minder prettig!
En met deze bijzondere manier van druk geven, komt de ‘Hara’ ook weer om de hoek kijken (zie de techniek ‘voelen’). Dit is het centrum van je lichaam en vanuit dit punt moet je je lichaam gebruiken om de druk op te bouwen. Druk die je geeft vanuit je Hara, zal fijn aanvoelen. Bovendien kan ik als behandelaar de reactie van jou als ontvanger alleen voelen wanneer ik vanuit mijn Hara behandel. Druk ik met kracht, dan ga ik voorbij aan jou en aan wat je voelt want dat kan ik niet voelen.
Hiermee beantwoord ik de vragen al een btje die ik vaak krijg: hoe weet je dat je goed zit en hoe hard je moet drukken?
Allemaal een kwestie van voelen terwijl je drukt; Voel ik weerstand wanneer ik druk, bouwt deze weerstand op of valt deze weg als ik de druk even vasthoud? Kan ik met een kleinere vinger drukken zodat ik heel gericht op een klein oppervlak kan drukken? Of is dat te pijnlijk of te direct en kan ik beter met mijn duim of zelfs mijn handpalm of knie drukken? Het oppervlak bepaalt namelijk hoe je de druk kunt geven. Hoe groter het oppervlak (knie), hoe minder direct een punt of gebied behandeld wordt. Hoe kleiner het oppervlak (vinger of elleboog), hoe directer een punt behandeld kan worden.
Dan is er nog de intentie waarmee je drukt. Is het de bedoeling dat de energie juist naar het punt toekomt, dan druk ik op een uitnodigende manier (voedend) zodat het lichaam begrijpt dat er energie naar dat punt gestuurd moet worden. Op plekken waar juist teveel energie zit, moet ik drukken op een manier waarmee ik de energie juist verspreid (sederend) zodat de energie weg kan.
En dit alles samen maakt dat Shiatsu voor mij zo’n enorm boeiende behandelmethode is. Als een soort dirigent die kan bepalen hoe een mooi gecomponeerd muziekstuk uiteindelijk klinkt, zo kan ik jouw energie weer laten klinken zoals het hoort. Elke keer weer een cadeautje!