Techniek van de week: Luisteren

Het begint uiteraard al met de uitgebreide intake voor een eerste behandeling. Dit gesprek is heel erg gericht op het luisteren en vragen en het verzamelen van informatie. Als ik op dat moment niet zou luisteren, zou ik meer dan de helft van de informatie gewoon missen.
Maar ook bij het gesprekje dat we vooraf aan een vervolgbehandeling of massage hebben, vind ik het enorm belangrijk om te luisteren. Alleen dan kan ik begrijpen wat er op dat moment bij jou speelt en of ik dat kan meenemen in de behandeling of niet. Of misschien is het helemaal niet nodig om het mee te nemen. Zonder luisteren zou ik dat niet kunnen beoordelen.

Een ander moment waarop ik luister, is tijdens de behandeling of massage. Op het moment dat jij hardop aangeeft dat iets prettig of juist niet prettig is, kan ik daar iets mee doen. Praten is absoluut niet ‘verboden’ tijdens een behandeling. Het kan juist een verdieping geven; door te praten over wat je voelt, wordt je je beter bewust van wat je voelt en zal de behandeling zelfs méér impact kunnen hebben.
Maar ook andere, stillere signalen worden door mij gehoord. Wanneer je ademhaling verandert, is dat ook een signaal. Of wanneer ik je gezichtsuitdrukking zie veranderen. Afhankelijk van de signalen, reageer ik door de druk aan te passen of door de drukrichting te veranderen. Voel je dus niet bezwaard wanneer je zucht of steunt tijdens een behandeling; het is voor mij waardevolle informatie. Deze manier van communicatie is onmisbaar!
Op een ander, stiller niveau komen voelen en luisteren heel dicht bij elkaar. Ik luister namelijk ook naar mijn eigen intuïtie. Waar heb jij meer aandacht nodig, kan ik meer kracht zetten of wil je juist zachtheid ervaren, heeft dit deel voldoende aandacht gehad en kan ik verder of blijf ik nog even. Dit luisteren is dus veel subtieler maar minstens zo belangrijk als het luisteren naar dat wat je hardop zegt. En zo werken we samen aan een behandeling of massage op maat… Want dat zijn de beste!