Anti-Griep punten

Volgens mij valt het dit jaar mee, maar de winter is bij uitstek hét seizoen om een griep op te lopen. Hier in het westen vinden we dat we ons goed voorbereiden wanneer we de griepprik gaan halen, maar in de TCM denken ze daar net iets anders over. Zij gaan er van uit dat wanneer je je weerstand goed voedt en op peil houdt, je niet ziek zal worden. (lees mijn eerdere blog over weerstand vs griepprik hier).
En het leuke is dat je je eigen weerstand op een eenvoudige manier zelf kunt voeden en sterker kunt maken. Lees meer over welke punten je weerstand een boost geven, zeker wanneer je ze regelmatig behandelt:

Dikke Darm 11
Hoewel dit punt meer bekent staat om zijn koorts verlagende eigenschappen, wordt Dikke Darm 11 ook preventief gebruikt tegen verkoudheid en griep. Het punt zit aan de buitenkant van de onderarm, aan het eind van de ‘vouw’ van je elleboog. Je voelt het vanzelf wanneer je op het goede plekje zit, het meeste gevoelige punt is meestal ook het meest effectief.

Maag 36
Je vindt het punt een handbreedte onder de knieschijf, net aan de buitenkant van je scheenbeen. 
Dit punt is een belangrijk punt dat lichaam en geest stimuleert (hmmm, dit klinkt bekend…). Het zorgt voor een boost in je energie en vooral wanneer je met Moxa werkt (hiermee voeg je warmte en Yang toe), wordt je lichaam gestimuleerd om die energie te gebruiken om je lichaam naar buiten toe sterker te maken en de ziekmakers buiten de deur te houden.

Nier 27
Ook dit punt is een super immuunsysteem-boost en vooral goed voor mensen die bij de de griep last van hun luchtwegen hebben. Nier 27 is makkelijk bereikbaar en ligt in de ruimte tussen je sleutelbeen en je eerste rib, ongeveer 2 vingerbreedtes van het midden. 

Long 7
Je vindt dit punt door je duim op te steken. Je ziet dan een kuiltje bij de basis van je duim. Vanaf dat kuiltje, ligt Long 7 ongeveer 2 vingerbreedtes hoger op je arm. Dit acupunctuur punt is goed voor het geven van een boost aan je afweer energie en dit helpt je afweer systeem sterk te houden. Dit punt kan je ook gebruiken wanneer je last hebt van hoest, hoofdpijn en een stijve nek.

Dikke Darm 4

Dit punt is bekend om zijn vermogen om zwellingen te verminderen en koorts te verlagen. Het werkt goed wanneer je hoofdpijn hebt of spanningen voelt en het versterkt je immuunsysteem. Het punt zit tussen je duim en wijsvinger en je voelt direct wanneer je het gevonden hebt.

Nu je de punten weet te vinden en weet wat ze doen, geef ik je tips hoe je ze kunt toepassen:

  • Ga in een makkelijke houding zitten waarbij je alle punten op een makkelijke manier kunt bereiken.
  • Begin met Nier 27 en werk langzaam langs je lichaam omlaag. De volgorde is Nier 27, Dikke Darm 11, Long 7, Dikke Darm 4 en Maag 36
  • Je kunt bij Nier 27 en Maag 36 de punten aan beide kanten van je lichaam tegelijk bedrukken. Kan je gelijk voelen of er misschien verschil tussen links en rechts zit.
  • Bij Long 7 en Dikke Darm 4 en 11 druk je om de beurt aan beide kanten van het lichaam op de punten en bepaal je of de ene kant gevoeliger is dan de andere. Als dat inderdaad zo is dan concentreer je je op het meest gevoelige punt van de 2. Als ze even gevoelig zijn aan beide kanten (of helemaal niet) dan kun je een van beide pakken of ze alle twee om de beurt bedrukken.
  • Druk ongeveer 30 seconden op elk punt. Je mag best stevig drukken, tenzij dit te pijnlijk is. Pas dan de druk aan aan de pijn. Blijf rustig ademhalen richting je buik. Waarschijnlijk zul je merken dat deze serie lekker ontspannend werkt, dus geniet er van en herhaal het gerust nog een keer. Vooral in deze tijd van het jaar kun je het niet te vaak doen.
  • Wil je je weerstand preventief versterken? Probeer dit dan 2 minuten elke ochtend en avond te doen. Als je je moe of zwak voelt of als je het gevoel hebt dat je ziek aan het worden bent, doe dit dan 3x per dag.

Dit delen:

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Laden...