Hoe laat is het op jouw orgaanklok?

Zoals in bijna alle gevallen binnen de TCG, gaat de Orgaanklok ook uit van een cyclus, een golfbeweging in de energie. De energie reist door je lichaam en ‘bezoekt’ de 12 organen. Elk orgaan heeft 2 uur per dag waarin de energie optimaal aanwezig is. In deze 2 uur werkt het orgaan dus extra goed. Precies 12 uur daarna is het orgaan juist op zijn zwakst. Neem bijvoorbeeld de Maag: De piektijd ligt tussen 07 en 09 uur in de ochtend. De Maag werkt dan extra hard. Dat is dus een goed moment om te eten. De daltijd ligt 12 uur later: tussen 19 en 21 uur in de avond. Een flinke maaltijd eten rond deze tijd is dus een minder goed plan. De verdeling van de organen in Yin en Yang, de 5 elementen waar ze bij horen en hun optimaaltijd wordt in de Orgaanklok weergegeven:

Laten we de dag eens doorlopen volgens de Orgaanklok:
01 – 03 uur : Om deze tijd zouden we diep in slaap moeten zijn. De Lever is druk met het schoonmaken van het lichaam en opruimen van gifstoffen. Daarnaast maakt hij ook nieuw bloed aan en dit gebeurt het meest optimaal wanneer we liggen en in rust zijn.
Ben jij iemand die rond deze tijd nog lekker in de kroeg zit? Dan zou het zomaar kunnen dat je snel boos of gefrustreerd bent. Dit zijn namelijk de eerste signalen van een verstoorde Leverenergie

03 – 05 uur: De Longen zorgen voor onze ademhaling. Tussen 3 en 5 in de ochtend presteren zij het best. Dat is bijvoorbeeld de reden dat de monniken in Tibet zo vroeg mediteren. Wat hebben de Longen dan met mediteren te maken? De ademhaling zorgt voor een ritme tijdens de meditatie en daar concentreer je je op.
Heb je last van je longen? Dan kan het zijn dat je onverwerkte emoties hebt.

05 -07 uur : De Dikke Darm neemt het stokje over van de Longen. De Dikke Darm helpt bij het verwerken en loslaten van datgene wat je niet meer nodig hebt. Dit is dus een goed moment om even naar de WC te gaan…

07 – 09 uur: De Maag functioneert op dit moment op zijn best. Een goed moment om een warm ontbijt te eten. Niet teveel, maar zeker niet te weinig. Sla je je ontbijt over, dan zorg je dat je lichaam met een achterstand aan de dag begint. Eten is namelijk een grondstof voor energie, de Qi. Eet je niet of te weinig, dan zal je lichaam op een andere manier aan Qi moeten komen of gewoonweg minder goed presteren.

09 – 11 uur: De Milt zorgt dat alle voedingsstoffen ook worden opgenomen door je lichaam. De Milt heeft ook invloed op je intellect, het opnemen van informatie. Dit is dus een prima moment om aan het werk te gaan, te gaan studeren of ingewikkelde materie uit te pluizen.

11 – 13 uur: Het Hart heeft te maken met contacten leggen, sociale bezigheden en samen zijn. Dan komt het mooi uit dat dit precies in de lunchtijd valt. Hoewel je concentratievernogen rond deze tijd af zal nemen, is het dus een goede tijd om lekker te kletsen met de mensen in je omgeving en een lichte lunch te eten.

13 – 15 uur: De Dunne Darm is lekker aan het werk en verdeelt de voeding die je hebt gegeten in een zuiver en onzuiver deel zodat het verder verwerkt kan worden. Dit geldt ook op mentaal vlak: hij zorgt voor ons beoordelings- en onderscheidingsvermogen. Hierbij is echter ook Hartenergie ndig omdat het Hart voor mentale helderheid zorgt. Het is daarom het moment om aan de dagelijkse taken te beginnen. Maak het niet te complex, dat kan je beter in de vroege ochtend doen.

15 – 17 uur: Het moment voor je middagdipje. De Blaas zorgt voornamelijk voor de verwerking van vloeistoffen. Je middagdipje wijst er op dat je waarschijnlijk te weinig gedronken hebt. Neem een lekkere kop thee of een soepje dat wat zoutig is. Zout is de smaak die bij het waterelement hoort en heeft tevens invloed op de vloeistoffenbalans. Niet voor niets dat Cup-a-Soup dit als soep moment heeft bestempeld…

17 – 19 uur: Aan het eind van de middag zijn je nieren het meest actief. Ze filteren je bloed en kunnen wel wat energie gebruiken in de vorm van een lichte maaltijd. Wanneer de Nierenergie niet voldoende is, heb je kans dat je last van je onderrug of je knieën hebt of overdreven angstig bent.

19 – 21 uur: Je bloedsomloop krijgt nu de meeste energie. Dit is een goede tijd om je een beetje terug te trekken en te lezen of te mediteren. Volgens de Chinezen is dit echter ook het moment om samen in bed te kruipen, zeker als je graag zwanger wilt worden.

21 – 23 uur: De drievoudige verwarmer is niet echt een orgaan, maar meer een energetisch systeem dat zorgt voor de balans in je lichaam. Dit is de tijd om de dag rustig af te bouwen en je voor te bereiden op de nacht.

23 – 01 uur: De Galblaasenergie is optimaal. Deze energie speelt een rol bij het maken van keuzes. Het is belangrijk om deze tijd te slapen. Tijdens je slaap worden namelijk je zelfvertrouwen, je moed en je vermogen om keuzes te maken weer opgeladen. Geen onbelangrijke zaken! Geen wonder dat men zegt dat de uurtjes voor 12 dubbel tellen. Slaap je niet rond deze tijd, dan kan het zijn dat je inspiratie en creativiteit zich niet optimaal presenteren de volgende dag.

Nu je een idee hebt over hoe je energie zich door je lijf verplaatst en welke invloed dit heeft, heb je de basis te pakken van het ‘Orgaanklok kijken’. Probeer maar eens of je je dagritme kunt optimaliseren zodat je het beste uit jezelf kunt halen zonder extra veel moeite te doen. Wie weet wat het effect is!

Wil je meer weten over hoe je de Orgaanklok in je leven kunt verwerken, kijk dan eens naar het boek ‘The Perfect Day Plan’ van Jost Sauer

Dit delen:

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Laden...