Leren van de beste "Zen-Masters"

Want wie zijn dan die “Zen-masters” die we kennelijk vaak in onze omgeving hebben en waar we de kunst van kunnen afkijken? Het zijn…. Katten! En nou niet meteen teleurgesteld zijn omdat je een hekel hebt aan katten of omdat je dit flauw vindt. Want het is echt waar, we kunnen veel leren van (onze) katten. Vanaf het moment dat wij als gastgezin voor het asiel aan de slag zijn gegaan en kittens opvingen, ben ik verkocht. Ik licht het toe met wat voorbeelden:

In het nu zijn
“Zen” zijn heeft veel te maken met “Zijn in het Nu”. Nou, ik kan je vertellen dat katten altijd in het ‘nu’ zijn. Heerlijk om te zien dat ze, bij wat ze ook doen, altijd volledig bezig zijn met datgene wat ze aan het doen zijn. Ik zie kittens of katten nooit zitten nadenken over het verleden of dat ze zich zorgen maken over de toekomst zoals wij mensen dat vaak doen. Ze zijn altijd volledig in beslag genomen door wat ze op dat specifieke moment doen, ze genieten altijd van het moment.

De wereld zien zoals hij is
Kittens leven hun leven altijd in het moment. Ze gaan zelden nieuwe dingen of ervaringen uit de weg. Ze nemen het leven zoals het op ze af komt en ze zien de wereld zoals hij is. Wij mensen hebben de neiging om dingen die ons kwetsen of niet prettig zijn, uit de weg te gaan. En we hebben behoefte aan dingen die ons een fijn gevoel geven. Deze combinatie maakt echter dat we stiekem altijd ontevreden zijn. Kittens genieten volop van elk moment, wat dat moment dan ook moge zijn.

Alles is meditatie
Ik vind het heerlijk om katten te bekijken wanneer ze op ‘jacht’ zijn. Bij ons is dat al het geval wanneer er een vlieg binnen zit. Ze zijn dan zo enorm gefocust maar ook bijna ontspannen wanneer ze de vlieg achtervolgen. Het lijkt erop dat alles wat ze doen een vorm van meditatie is. Ze zijn altijd volledig bezig met dat ene ding op dat ene moment. Zo erg zelfs dat het lijkt alsof ze op de wereld zijn om dat te doen. Als je naar ze kijkt, lijkt het zo weinig moeite te kosten. Heerlijk om naar te kijken, bijna zoals water moeiteloos door de omgeving stroomt, zo bewegen zij met waar ze mee bezig zijn.

In harmonie met zijn omgeving
Katten lijken speciaal ontworpen te zijn om in hun omgeving op te gaan. Alsof duizenden jaren aan evolutie van de meest perfecte katse eigenschappen allemaal samenkomen in zo’n kleine mini-kat. Ze klimmen bijna moeiteloos in bomen, krabpalen (of gordijnen als je pech hebt!), springen met een gemak over afstanden of hoogtes die je niet had verwacht en ze rennen moeiteloos tussen stoelpoten door. Ze bewegen zich alsof ze een zijn met hun omgeving, zoals een zanger een liedje compleet maakt. Om jaloers op te zijn…

Gelijkmoedigheid
Je ziet bij kittens bijna nooit emoties zoals angst. Soms zou je willen dat ze het wel hadden zodat het ze wat meer zou tegenhouden. Maar meestal zijn ze enorm stabiel in hun gemoedstoestand. Geen moment van reflectie, zorgen maken of onrustig zijn, ze lijken eigenlijk altijd erg relaxed. Er gebeuren geen goede of slechte dingen, er gebeuren dingen. Wij mensen oordelen of een gebeurtenis goed of slecht is. Kittens oordelen niet, ze accepteren. HIer zouden we nog veel van kunnen leren.

Vergankelijkheid
Nog zoiets wat wij mensen moeilijk vinden: elk moment gaat een keer voorbij. En dat betekent niet dat dat slecht is, maar toch kijken wij vol weemoed terug, verlangen naar meer. Het maakt ons onrustig. Katten doen niet zo moeilijk. Ze accepteren elk moment zoals het komt. Is het voorbij? Dan komt er weer een nieuw moment. Zonder verdrietig te zijn dat het voorbij is of zich zorgen te maken over wat er misschien gaat komen. Elke verandering is ok en ze zien wel wat ze er mee doen. Ha, dat zouden wij ook wat vaker mogen doen…

Wijsheid
Met al onze kennis en ontwikkeling tijdens ons leven, leren we veel. We worden wijzer. Maar vaak leren we alleen de dingen die we nodig hebben (gehad). Het aanleren van “Zen” en de Bhoeddistische beginselen kost ons heel wat meer moeite. We maken ons zorgen, maken ons druk over dingen en hebben het moeilijk met gevoelens of hebben levensvragen zoals ‘waarom worden de goede mensen geconfronteerd worden met slechte situaties’. 
Het enige dat je hoeft te doen als je het even niet meer ziet zitten of wanneer je helemaal doordraait, is om even een moment te nemen en naar je kat te kijken. Zij zijn een prachtige manier om te realiseren dat situaties niet alleen goed of slecht zijn. Ze zijn er gewoon en onze gevoelens en oordelen maken dat we ze als goed of slecht ervaren, dat we ons er zorgen over maken of dat het ons kwetst. Katten zien er altijd tevreden uit. Ze zijn in het moment en volledig op hun gemak met zichzelf en met hun leven. En dat kan je best wel ‘Wijs’ noemen… 

Laten we dus wat vaker naar onze huisdieren kijken. Gewoon omdat het je rustig maakt en je er veel van kan leren.

28 November 2020