Zorg goed voor.... Jezelf!

Ik ga maar niet in op het ‘waarom’ in deze vraag. Daar kunnen we waarschijnlijk niet zo makkelijk een antwoord op geven, anders was dit probleem allang opgelost! Ik ga liever in op een ander aspect van deze vraag: Wat is het effect als we voorbij gaan aan onszelf?
En stiekem weten we dat eigenlijk ook wel… Vaak beseffen we maar al te goed dat we dat stemmetje in ons hoofd al (te) lang aan het negeren zijn. We voelen ons vaak leeg, maar blijven desondanks gewoon doorgaan. En dat terwijl we van binnen heel goed weten dat dit niet alles is wat er is. Dat klinkt erg dramatisch en nu lijkt het alsof elke vrouw in volle vaart op een burn-out afrent. Maar gelukkig valt dat wel mee. Vaak grijpt je lichaam in voordat het te laat is: de energie raakt op, de verdediging tegen ziektekiemen zakt in en ‘ineens’ zijn we ziek. Een moment waarop je gedwongen wordt om even rust te nemen. Hoewel die rust voor de meeste moeders ook maar relatief is, want het huishouden moet gewoon doordraaien.

Maar wat kunnen we zelf doen om te zorgen dat we op een leukere manier door kunnen gaan? En dat het ons minder energie kost? Ik ga een paar tips geven:

Loslaten
Als vrouw en moeder willen we graag, veel (het liefst alles) onder controle hebben. Want alleen dan past alles in de planning en loopt alles op rolletjes. Maar helaas kun je nooit (echt nooit) alles onder controle houden. Dus begin er dan ook niet aan. Waarom zou je je druk maken over dingen die je niet kunt controleren? Je maakt je toch ook niet druk omdat de zon elke dag wat eerder onder gaat in de winter? Stop dus met piekeren over datgene dat je niet kunt beïnvloeden. Je kunt mensen niet veranderen, je kunt gebeurtenissen niet ongedaan maken. Neem je voor om datgene waar je geen controle over hebt, lekker los te laten…
Soms zal je merken dat dingen misschien iets beter waren verlopen als jij de controle had gehad, maar dat je het de stress en drukte niet waard vindt. En soms gebeuren er juist enorm leuke dingen wanneer je loslaat. Probeer het eens uit! Het geeft je enorm veel ruimte.

Orde in de chaos
Soms zijn we met zoveel dingen tegelijk bezig dat we niet meer weten wat er moet gebeuren. Je loopt achter de feiten aan en bent te laat met reageren of afspraken maken of opruimen… Herkenbaar? Dan is het tijd om orde in de chaos te creëren. Vaak ontstaat er chaos omdat je dingen uitstelt. En niet eens dingen die je moet doen, maar het begint met het uitstellen van het nemen van beslissingen. Dus… neem even een moment en zet op een rijtje (letterlijk, dus schrijf het ook op) waar je allemaal mee bezig bent, wat er allemaal speelt op dit moment. Probeer dan vast te stellen wat er van die lijst (want het zal vast geen lijstje zijn) voor jou het belangrijkst is. Zet daar een 1 bij en zoek dan de nummer 2 en nummer 3 op. Richt je nu op deze top 3. Hierdoor zal je betere keuzes kunnen maken, waardoor je weer beter met je tijd en je energie om zult gaan. Oja, en denk af en toe ook nog even aan het ‘loslaten’…
Ben je door je top 3 heen? Pak je lijst er dan bij en maak een nieuwe top 3. En zo kan je weer even vooruit.

Geniet!
Tussen al dat regelen, denken, piekeren (o nee, dat zouden we niet meer doen!) en rennen door, vergeten we veel te vaak om te genieten. Want hoe bijzonder is het dat we überhaupt op deze aarde mogen rondlopen. We zien ons leven als vanzelfsprekend maar voor zover we weten, zijn wij de enige in dit heelal. Hoe mooi is dat eigenlijk! Wees dankbaar voor alles wat je hebt en geniet er bewust van. Heerlijk die warme douche, zo fijn dat schone drinkwater, het koffie-apparaat waar je koffie mee kunt zetten, dat lekkere bakje koffie, dat de regen valt (zonder dat zouden we in de woestijn leven), dat de regen even stopt, enz.
Geniet van alle kleine momenten, geniet van het nu. Juist dit moment is prima zoals het is, het is zo voorbij en dan is er weer een perfect moment. Maar geniet ook van het afronden van kleine taakjes. Heerlijk om eindelijk die brief toch nog op de bus te doen (hij lag er al een week…), fijn om je kinderen weer veilig thuis te brengen en ze te verwennen met een kopje thee, fijn dat je de helft van het strijkgoed hebt kunnen wegwerken. Gun jezelf het gevoel dat je iets (hoe klein dan ook) bereikt hebt. Wees bewust en probeer het positieve in alles te benadrukken. Je zult zien dat je hier meer energie van krijgt, vaker lacht en minder piekert. En dat zorgt dat je lekkerder in je vel zit.

Zorg goed voor je lijf
Hoe vaak komt het voor dat je je maaltijd binnen 10 minuten moet opeten, je zelfs maaltijden overslaat of uit gemak kiest voor iets waar je eigenlijk geen trek in hebt? Hoe vaak loop je door terwijl je pijn voelt, ga je toch weer later naar bed dan de bedoeling was, ren je de douche door omdat je tijd tekort komt of kon je niet slapen omdat je lag te piekeren?
Allemaal vragen om je te laten nadenken of je wel goed voor je lichaam zorgt. Jouw lijf zou gekoesterd moeten worden, het brengt je overal naartoe, zorgt dat je dingen kunt doen, laat je contact hebben met je omgeving, enz. En toch geven we we het gemiddeld minder aandacht dan onze auto… Die mag minimaal elk jaar even naar de garage voor een check. Hoe vaak neem jij de tijd om eens lekker uitgebreid te douchen en je huid te koesteren met een lekkere body-milk of scrubsessie? Hoe neem je de tijd om eens even na te voelen waarom je pijn hebt en wat je er aan zou kunnen doen om het te voorkomen? Een pijnstiller is makkelijk ingenomen, maar vergeet niet dat elke pijn een signaal van ons lijf is. Geef jezelf dus regelmatig aandacht en zorg goed voor jezelf. Ons lichaam heeft een enorm zelfhelend vermogen. Maar dan moet je wel op tijd luisteren. De signalen worden namelijk steeds sterker wanneer je niet luistert.
En je bent echt al een heel eind op weg wanneer je zorgt voor voldoende ontspannen beweging (dus niet op de fiets racen om op tijd de kids van school te halen!), gezond eten (echt niet alleen sla eten!) en voldoende slaap. Bij elk signaal dat je krijgt, zou je al op deze 3 dingen terug kunnen vallen om beter naar jezelf te luisteren. 

Mochten deze tips je niet voldoende op weg helpen, dan ben je altijd van harte welkom om bij me langs te komen en eens lekker te ontspannen!

Dit delen: