Van zomertijd naar wintertijd

In de TCG gaat men uit van een ritme volgens de ‘orgaanklok’. Hierbij heeft elk orgaan een vaste piektijd van 2 uur waarin dat orgaan maximaal functioneert. Totaal hebben we volgens de TCG 12 organen en wanneer elk orgaan dus 2 uur een piektijd heeft, ontstaat er een cyclus van 24 uur. En in die cyclus kan je dus het ritme van het lichaam terugzien.
Daarnaast is deze Orgaanklok afgestemd op de tijdzone waarin jij leeft en de tijden waarop de zon opkomt en weer onder gaat.
Iedereen heeft binnen dit “Orgaanklok-ritme” een eigen ritme omdat bij niemand de energie in alle organen even sterk is en ‘optimaal’ niet altijd 100% betekent. Zo ontstaan er bijvoorbeeld ochtendmensen en avondmensen. Of ben je vaak op hetzelfde tijdstip uit je hum. Of werken sommige dingen gewoon beter op een bepaald moment van de dag.

En dan komt ‘men’ met het ingenieuze idee om de klok een uur terug te draaien zodat wij beter gebruik kunnen maken van het daglicht. Vanuit economisch oogpunt is dit een prima idee. Het licht is er toch, dus waarom maken we daar geen gebruik van! Dat scheelt energie en dat is altijd een goede reden.
Maar helaas draaien wij mensen niet alleen om de economie. Ons werkritme is daar wel op aangepast, maar het ritme van ons lichaam heeft daar niets mee te maken! Dat ritme van ons lichaam is al ingewikkeld genoeg met alle 12 organen die elk hun eigen optimaal-tijd hebben. En daarbij komt ook nog dat niet elk orgaan altijd voldoende energie heeft om optimaal te presteren in de optimaal-tijd.

En dan zetten we de klok gewoon een uur vooruit en weer achteruit, waardoor ons leefritme ook ineens een uur verschuift.
Stel je voor dat je al 7 maanden lekker aan het dansen bent op hetzelfde nummer en dat er ineens een ander nummer met een heel ander ritme wordt gedraaid. Je kunt je voorstellen dat dat de boel een beetje in de war brengt. Vraag het maar aan je kinderen die ‘ineens’ een uur eerder of later wakker moeten worden. Of aan de hond die een uur eerder of later uitgelaten moet worden.
Het kost tijd om hier aan te wennen, niet alleen mentaal maar vooral fysiek. Je lichaam moet opnieuw het ritme vinden en je orgaanklok moet ook bijgesteld worden. Dat is de reden dat zo’n uurtje soms zo’n enorm verschil maakt en je er behoorlijk last van kunt hebben.

Persoonlijk schakel ik liever terug van Zomertijd naar Wintertijd. Wintertijd is de ‘gewone’ tijd. Het lijkt wel alsof mijn lijf zich ineens realiseert dat het 7 maanden op een vreemd ritme gedanst heeft en dan ineens zijn oude vertrouwde muziekje weer hoort. Dat muziekje met het basisritme dat hoort bij deze plek, deze tijd en deze cyclus. Ik hoef dus minder lang te wennen aan de Wintertijd dan aan de Zomertijd.
Maar dat kan natuurlijk ook liggen aan het feit dat het prettiger is om er een uur bij te krijgen dan dat je een uur in moet leveren.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over de Orgaanklok? Kijk dan eens naar dit artikel.

Dit delen:

Vind ik leuk:

Vind-ik-leuk Laden...